Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ι. Αϊβατίδης-Η δημοτική αρχή δεν είναι σε άδεια.

Ι. Αϊβατίδης-Η δημοτική αρχή δεν είναι σε άδεια.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις πρωτοβουλίες, της κινήσεις του δήμου Ιωαννιτών για την διασφάλιση και με ίδιους πόρους της καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν στα όρια του ανέδειξε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας,Πρόνοιας, και Μεταναστών Ιωάννης Αϊβατίδης ,σε συνέντευξη(Ηχητικό ΕΔΩ) στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Ταυτόχρονα έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών προσφύγων και μεταναστών στην δομή Φιλοξενίας στον ΚΑΤΣΙΚΆ

Σημείωσε χαρακτηριστικά , ότι “η δημοτική αρχή δεν είναι σε άδεια” και πρόσθεσε πως “είμαστε σε συνεχή επαφή με τις σχολικές μονάδες και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης” για θέματα που αφορούν τα σχολεία και την καλύτερη προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι το προσωπικό που κατανεμήθηκε από το Υπουργείου μέσω ανθρωποωρών, όπως και για όλους τους Δήμους της χώρας, δεν ήταν επαρκές για την κάλυψη όλων των αναγκών και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων και λόγω των επιπλέον αναγκών λόγω εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων απαιτούνται ημερησίως συνολικά (κατ’ ελάχιστο) 162 σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου πλήρους απασχολήσεως (6,5 εργατοώρες ημερησίως).

Συνολικά δηλαδή απαιτούνται 1053 εργατοώρες ημερησίως.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το Δήμο Ιωαννιτών χρηματοδοτούνται το μέγιστο 599 εργατοώρες. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο καλύπτει την πρόσληψη μόνο 92 σχολικών καθαριστριών.

Μία τέτοια εξέλιξη τονίζεται και στην ανακοίνωση του δήμου  “θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες της περιοχής και μάλιστα σε περίοδο όπου απαιτούνται αυξημένες εργασίες καθαριότητες λόγω της πανδημίας.”

Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να καλυφθεί από πόρους του Δήμου η δαπάνη για την πρόσληψη άλλων 70 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στις 896 χιλιάδες ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες του δημάρχου για την επίλυση του θέματος , για το οποίο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε πρόσφατη δήλωσή του είχε τονίσει :”Για τον Δήμο πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς αν μέναμε στην απόφαση του Υπουργείου θα είχαμε ελλιπή καθαρισμό σε δεκάδες σχολεία. Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο κόστος για το Δήμο και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της υποχρηματοδοτείται. Πιστεύουμε ότι ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί και από την ΚΕΔΕ καθώς στην ίδια θέση βρίσκονται όλοι οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να εισακουστεί και να επανεξεταστεί τουλάχιστον η απόφαση για τις σχολικές καθαρίστριες από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση»

Οι αιτήσεις για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 11 Αυγούστου. Όλα τα απαραίτητα έντυπα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Σε άλλο σημείο ο Αντιδήμαρχος έδωσε στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην ΔΟΜΗ του ΚΑΤΣΙΚΑ ,ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η πληροφορία που δημοσιοποίησε σύμφωνα με την οποία το θέμα της μεταφοράς παιδιών από την δομή ή από τα σπίτια τους στα σχολεία, πρόκειται να επιλυθεί με κονδύλια από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...