Σάββατο , 17 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σήμερα το μεσημέρι στην Ελασσόνα – Αισθητός και στα Γιάννενα

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σήμερα το μεσημέρι στην Ελασσόνα – Αισθητός και στα Γιάννενα

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Pίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ., γι’ αυτό και έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή, στα Γιάννενα, αλλά και σε όλη την περιοχή από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σημειώνεται ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4, αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν -μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας- τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ. και επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ. και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας, ενώ ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ. και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή, Γιώργου Δονδοτσάκη, γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Απεγκλωβίστηκε επιτυχώς ηλικιωμένος άνδρας στο Μεσοχώρι

Στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας, ηλικιωμένος άντρας με κινητικά προβλήματα, ο οποίος -μετά την κατάρρευση μέρους της οικίας του- είχε παγιδευτεί από τα συντρίμμια, απεγκλωβίστηκε ζωντανός ύστερα από άμεση επέμβαση των σωστικών συνεργείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι.

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού. 

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε με -αυξομειώσεις- μεγάλη διάρκεια. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από τις πρώτες στιγμές της δόνησης, λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης, οπότε η επικοινωνία είναι δύσκολη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στις δύο πόλεις, μάλιστα, ο κόσμος βγήκε επίσης στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Δείτε Επίσης

Κ.Καμπουράκης(Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου για το self test)–“Δεν είναι μόνο θέμα ατομικής απόφασης , αλλά είναι και μια συλλογική ευθύνη”.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Δεν είναι μόνο θέμα ατομικής απόφασης , αλλά είναι και μια συλλογική ευθύνη……Ακόμα ...