Σάββατο , 18 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Κ.Μπιλάλη -Η παράσταση Ay, Carmela!, ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας.Χιλιάδες θεατρίνοι στους δρόμους διεκδικούμε τα αυτονόητα ,αναγνώριση των σπουδών μας.

Κ.Μπιλάλη -Η παράσταση Ay, Carmela!, ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας.Χιλιάδες θεατρίνοι στους δρόμους διεκδικούμε τα αυτονόητα ,αναγνώριση των σπουδών μας.

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Πτυχές  και μηνύματα της παράστασης Ay, Carmela! παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα  Μπιλάλη ,σε  συνέντευξή της στην εκπομπή “ό,τι πεις  εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων , με αφορμή τρεις παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο Actina,Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 21:00,Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 20:00,Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 21:00

Η ηθοποιός  μίλησε για ένα έργο  “μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό”, εξήγησε πως   το χιούμορ  στην παράσταση λειτουργεί μέσα σε μια τραγική ιστορία , αναφέρθηκε στα πραγματικά  γεγονότα που αποτελούν την βάση για την έμπνευση του  Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα  που έγραψε το έργο ,  έθεσε ερώτημα για τα  “όσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας “,ενώ για το θέμα του ΠΔ σημείωσε μεταξύ άλλων:”Χιλιάδες θεατρίνοι στους δρόμους ζητούν τα αυτονόητα , και τα αυτονόητα είναι ότι εμείς σπουδάζουμε, κάνουμε σπουδές και θέλουμε να αναγνωριστούν”
(Ηχητικό ΕΔΩ)
Πληροφορίες για την παράσταση 
Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Εισιτήρια: – ταμείο: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικά, ομαδικά, ΑμεΑ)
– προπώληση 10€
Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, viva.gr
Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο Actina : Άννης Κομνηνής 8
Πληροφορίες/κρατήσεις: 6974865401
Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του “Ay, Carmela!”, του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει αυτήν τη θεατρική σεζόν η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.
Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη. Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου.
Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων.
Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.
Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;
Ταυτότητα παράστασης
Ay, Carmela!
του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Φωτισμοί: Λέων Εσκενάζη
Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
Εκτέλεση μουσικής – Ενορχήστρωση – Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης
Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Make-UpArtist: Οξάνα Πελιούχ (DataType – AtelierdeBeauté)
Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios
Στρατιωτικές στολές: KhakiDepot
Φωτογραφίες promo – Trailer: Μαρία Χουρδάρη
Φωτογραφίες παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου
Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε.
Διανομή:
Κατερίνα Μπιλάλη
Κωνσταντίνος Κυριακού
• Ευχαριστούμε το Μουσείο ανθρώπου προς φυγείν για την ευγενική χορηγία ορισμένων σκηνικών αντικειμένων.
• Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα – InstitutoCervantesdeAtenas

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...