Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Καλογιάννης: Να επανεξετάσει το Υπ. Ανάπτυξης τη δυνατότητα ένταξης της συμβατικής εκτροφής πουλερικών στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Καλογιάννης: Να επανεξετάσει το Υπ. Ανάπτυξης τη δυνατότητα ένταξης της συμβατικής εκτροφής πουλερικών στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Την επανεξέταση της δυνατότητας ένταξης της συμβατικής εκτροφής πουλερικών για παραγωγή αυγών ή κρέατος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας στη Βουλή σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 687/2022).

Στην Ερώτησή του, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Δύο μήνες περίπου πριν ολοκληρωθεί η υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενισχύσεων της ΥΑ 94084/2022 ‘’Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια’’, είναι ανάγκη το Υπουργείο Ανάπτυξης να επανεξετάσει το ζήτημα που αφορά στις πτηνοτροφικές μονάδες συμβατικής εκτροφής πουλερικών για παραγωγή κρέατος (πτηνά πάχυνσης). Δυστυχώς, λίγο πριν την προκήρυξη του εν λόγω καθεστώτος και ενώ πολλοί πτηνοτρόφοι είχαν ήδη ωριμάσει τις προτάσεις τους για υποβολή τον Αναπτυξιακό Νόμο, με την έκδοση των σχετικών αδειών, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ΚΥΑ 92195/2022, ουσιαστικά άφησαν εκτός κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου τα πτηνοτροφία πάχυνσης, έναν κλάδο που έχει μεγάλη σημασία για την περιφέρεια της Ηπείρου. 

Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο 2022 είχα καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 4358/2022) με θέμα την ένταξη περισσότερων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 (5ος Κύκλος ΜΜΕ), μέσω ανακατανομής των διαθέσιμων δημόσιων πόρων ή άλλων δυνατοτήτων του Υπουργείου, για την ταχύτερη ένταξη όλων των βιώσιμων και θετικά αξιολογηθέντων επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016. Η εν λόγω πρωτοβουλία μου είχε ληφθεί, λόγω του ότι στον προηγούμενο και τελευταίο Κύκλο του Ν.4399/2016 είχε περιληφθεί η ίδρυση και η επέκταση των πτηνοτροφείων πάχυνσης, και το επενδυτικό κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά. Ενδεικτικά για την Ήπειρο, ο προϋπολογισμός των θετικά αξιολογηθεισών προτάσεων υπολογίζεται σε 40.000.000€ περίπου, ενώ το διαθέσιμο ποσό ανερχόταν σε 19.800.000».

Δεδομένου ότι το Υπ. Ανάπτυξης έχει επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας την τελευταία τριετία, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται:

α) να εντάξει στον Αναπτυξιακό Νόμο τα θετικά αξιολογηθέντα σχέδια του 5ου Κύκλου των ΜΜΕ, αυξάνοντας τον αντίστοιχο προϋπολογισμό, και

β) να επανεξετάσει την ένταξη ίδρυσης νέων συμβατικών εκτροφών πουλερικών για παραγωγή αυγών ή κρέατος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...