Παρασκευή , 10 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Κατά την επίσκεψη στην Κύπρο -Τσίπρας προς Αναστασιάδη: Θέλω τη στήριξή σας για να αλλάξει η Ευρώπη

Κατά την επίσκεψη στην Κύπρο -Τσίπρας προς Αναστασιάδη: Θέλω τη στήριξή σας για να αλλάξει η Ευρώπη

1a1Η εξωθεσμική λειτουργία της τρόικας πρέπει να λάβει τέλος και να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κυπριακή Βουλή

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφωνώντας την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουν μια κοινή προσπάθεια για διασφάλιση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου που παραβιάζεται από τη Τουρκία.

Ελλάδα και Κύπρος είπε, έχουν εμβέλεια και φωνή πολύ πέρα από τα σύνορα τους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες που στοχεύουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα απορρίπτει  κάθε μορφή τετραμερούς διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην εξίσωση της Ελλάδας με τη Τουρκία η οποία έχει βαριές και ασήκωτες ευθύνες.

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τετελεσμένα και θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού κράτους. Κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού χωρίς να επηρεάζονται από τις προκλήσεις της Τουρκίας με τη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα στηρίζει τη Λευκωσία στη θέση ότι δεν μπορεί να γίνονται διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς πιέσεων και απειλών. Κάλεσε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση και να πιέσουν για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από τη κυπριακή ΑΟΖ.

Κεντρικό μήνυμα προς την Άγκυρα είπε, είναι η ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, καθώς κανένας δεν θα ωφεληθεί από μια νέα αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τέλος χαρακτήρισε ψευδαίσθηση ότι η μονιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στη Κυπριακή Βουλή τόνισε ότι ελπίζει στη στήριξη του για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη και να τερματιστεί η πολιτική που υπέβαλλε σε άδικες θυσίες τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώμα. Έκανε αναφορά στην εξωθεσμική λειτουργία της τρόικας η οποία πρέπει να λάβει τέλος και να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης.

<span itemprop=»name»
content=»tsipras_kipros1″></span>
<span
itemprop=»description»
content=»»></span>
<span
itemprop=»duration»
content=»25″></span>
<span
itemprop=»thumbnail»
content=»httpsss://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_brjnu60i/version/100000/acv/91″></span>
<span
itemprop=»width»
content=»600″></span>
<span
itemprop=»height»
content=»480″></span>

Στηριζόμαστε πάνω σας και στις προσπάθειές σας προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο που είναι η επανένωση του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μέλη ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που πραγματοποιεί τέτοιου είδους συνάντηση, τους έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζεται στις προσπάθειές τους για επανένωση της Κύπρου και είπε ότι η Αθήνα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων.

 

 

 

protothema

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments