Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κιβωτός του Κόσμου: Τι λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου για τις καταγγελίες

Κιβωτός του Κόσμου: Τι λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου για τις καταγγελίες

«Μας έχει σοκάρει» ήταν το πρώτο σχόλιο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά ασέλγειας σε βάρος παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μιλώντας στο Open, η υφυπουργός επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Πρέπει να είναι σε ανάδοχες οικογένειες όταν δεν μπορούν να είναι με την ευρύτερη βιολογική τους οικογένεια. Η ανάγκη είναι να πιέσουμε την αποϊδρυματοποίηση. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας.

Το χρονικό των φρικτών καταγγελιών
Αρκετές περιπτώσεις ασέλγειας που αφορούν άτομα που φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου, ερευνά η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από ανθρώπους σχετιζόμενους με τη δομή. Η αρχή έγινε με την καταγγελία ενός 17χρονου ο οποίος κατέθεσε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ότι, πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχετιζόμενος με τη δομή τού συμπεριφερόταν υποτιμητικά και εξευτελιστικά, ενώ τον υποχρέωσε να αφήσει το σχολείο και να εργάζεται. Όπως κατήγγειλε ο 19χρονος, ο φερόμενος κακοποιητής του τον εκβίαζε να μην μιλήσει με σκοπό να τον έχει πάντα κοντά του, διαφορετικά θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Η κατάθεση που σοκάρει
Ο 17χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου», ξετυλίγει, στις 7 σελίδες της κατάθεσής του μία αδιανόητη ιστορία κακοποίησης, διαστροφής και ασέλγειας, θύματα των οποίων έχουν πέσει ανήλικα παιδιά. Όπως είπε, από τα έξι του χρόνια, κατά διαστήματα φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, μαζί με τη μητέρα του η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τον φερόμενο ως κακοποιητή του γνώρισε, όπως υποστηρίζει, στην Γ’ Γυμνασίου, όταν πήγαινε στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και έπαιζε μπάσκετ. Κάπου μετά το Πάσχα, όπως αναφέρει ο 17χρονος, του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα και θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον του.

Παράλληλα, θα βοηθούσε περισσότερο τη μητέρα του δίνοντας της επίδομα και τον αδερφό του. Έτσι, ο μικρός πείστηκε, έφυγε από την Αθήνα, πήγε σε δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Εκεί στην πόλη της Πελοποννήσου, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τότε, ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα όπου ζούσε μόνιμα και πήγε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα. Κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν σε ασελγείς πράξεις ήταν η αρχή της ζοφερής αυτής ιστορίας, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει το παιδί. Λίγους μήνες αργότερα, σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο μαθητής τότε κατάλαβε ότι κάτι τρέχει καθώς ήταν πλέον φανερό ότι έκανε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Στην κατάθεση του περιγράφει με λεπτομέρειες, το τι ακριβώς βίωνε και το τι είδους σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια δεχόταν. Όταν ο μαθητής αντιδρούσε και δεν δεχόταν τις κινήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, εκείνος τον έστελνε να κάνει δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο καταγγελλόμενος έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί του, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιο του, ενώ του επέβαλλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος. Όπως δε, λέει το παιδί, τον υποχρέωνε να του βάζει και να του βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετεί ενώ σταμάτησε να πηγαίνει ακόμα και στο σχολείο! Βέβαια, όπως λέει ο συγκεκριμένος του έδινε χρήματα, του αγόραζε παπούτσια 180 ευρώ και iphone των 800 ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, το παιδί βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να φύγει από τη δομή. Όπως είπε, αποκάλυψε τα όσα θλιβερά βίωνε στη μητέρα του. Στο τέλος της κατάθεσης του, ένας από τους λόγους, όπως είπε που δεν μιλούσε τόσο καιρό ήταν ότι φοβόταν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα του και μείνει στο δρόμο. Πήρε όμως όπως λέει τη δύναμη από τους ανθρώπους που τον στήριξαν και αποφάσισε να μιλήσει. Στην εξέταση του από τους αστυνομικούς του Ανηλίκων, είπε ότι ο συγκεκριμένος έχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά και ότι αυτός δεν ήταν ο πρώτος. Θεωρεί δε, ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είναι παιδόφιλος αφού τον παρενοχλούσε όταν ήταν 16.5 ετών και ένα άλλο παιδί όταν ήταν 15.5.

«Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών» – Η απάντηση της Κιβωτού του Κόσμου
Μία πρώτη απάντηση στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας περί κακοποίησης ανήλικου σε δομή της, δίνει η Κιβωτός του Κόσμου με ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή της, η Κιβωτός, σημειώνει πως «με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας».

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές», τονίζει και συνεχίζει:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες».

«Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας», αναφέρει η ΜΚΟ και καταλήγει:

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Έρευνα και στο παράρτημα Βόλου
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Έρχεται εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας
Έρευνα για την διαρροή υλικού δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων με αφορμή καταγγελία για κακοποίηση ανήλικου από εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου, αναμένεται να διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νίκος Ελευθεριάνος πρόκειται αύριο να δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο διαρροή υλικού από δικογραφία που σχηματίζει η αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ με εισαγγελική εντολή.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την ΜΚΟ, που ασχολείται με τη μέριμνα και προστασία παιδιών και μητέρων, δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανήλικων η οποία έδωσε την παραγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...