Παρασκευή , 1 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / Κυριακές στο πανί: Κύκλος: Παράθυρο στον Κόσμο – Ισραήλ “Ο Προξενητής “.

Κυριακές στο πανί: Κύκλος: Παράθυρο στον Κόσμο – Ισραήλ “Ο Προξενητής “.

Από: Χάρης Δάφλος–

Το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα παρουσιάζει, στo πλαίσιo του αφιερώματος στον κινηματογράφο από το Ισραήλ, την ταινία “Ο Προξενητής” του Άβι Νέσερ, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής” στις 20:30.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968, ο έφηβος Άρικ πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός μυστηριώδους προξενητή, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που διατηρεί ένα μικρό γραφείο σε κακόφημη συνοικία. Μέσα σε αυτόν τον αλλόκοτο για τον Άρικ περίγυρο, ο προξενητής θα τον μυήσει σε έναν καινούργιο κόσμο.

Ο Άβι Νεσέρ, παραγωγός σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, είναι από τους πιο γόνιμους και πετυχημένους δημιουργούς του Ισραήλ με καθαρά προσωπική σφραγίδα και κινηματογραφική ματιά. Στον “Προξενητή” του τίτλου εμφανίζεται ο τηλεοπτικός ηθοποιός Αντίρ Μίλλερ, που σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρο το φιλμ με μια ιδιαίτερα πληθωρική ερμηνεία. Το ίδιο το φιλμ κατατάσσεται στο είδος των ταινιών ενηλικίωσης με τη γενικότερη θεματική να πλαισιώνει τον νεαρό Αρίκ και όμως το φιλμ καταφέρνει επιτυχημένα να ενσωματώσει και άλλα αφηγηματικά επίπεδα στην πλοκή του, όπως η αίσθηση της ταυτότητας καθώς η διαφορά μεταξύ επιζώντων του Ολοκαυτώματος και γεννημένων στο Ισραήλ μοιάζει να είναι το κεντρικό βάρος του φιλμ.  Παράλληλα μια ολόκληρη νεανική κουλτούρα  έρχεται να συνυπάρξει και εν τέλει να αλλάξει τις συνήθειες (βρισκόμαστε στο τέλος της δεκαετίας του 1960 μεταξύ καλοκαιριού της αγάπης και Γούντστοκ) και να προσθέσει καινούρια ήθη σε μια ιδιαίτερη και συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή.

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε Επίσης

Ο ΟΣΕ έθεσε σε αργία τον σταθμάρχη Λάρισας και τον προϊστάμενό του

Σε αργία τέθηκε ο σταθμάρχης Λάρισας που είχε βάρδια τη βραδιά της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments