“Κάτοικοι, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι της περιοχής Λάκκας Σουλίου συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) και επέβαλαν με την κινητοποίηση τους την απόρριψη της αίτησης για απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης δυο φωτοβολταϊκών πάρκων στις δημοτικές ενότητες Κρανιάς και Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού, στο νομό Πρέβεζας.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν τα στελέχη του ΚΚΕ Τίνα Ζέκα εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου και ο Μενέλαος Γείτονας δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ζηρού ενώ για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση, Ν. Καραθανασόπουλο, Χ. Κατσώτη και Διαμάντω Μανωλάκου.
Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση του ΠΕΣΠΑ ήταν θετική παρά την καθολική απόρριψη των επενδυτικών σχεδίων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα η κατασκευή και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 110,00 MW θα καταλάβει εκτάσεις στις οποίες σήμερα λειτουργούν εγγειοβελτιωτικά έργα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να μείνουν χωρίς άρδευση τουλάχιστον 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περίπτωση λειψυδρίας, όπως πιστοποιεί ο τοπικός ΤΟΕΒ της περιοχής.
Επιπλέον η κατασκευή των δύο αυτών έργων θα αναγκάσει σε εκτοπισμό δεκάδες κτηνοτρόφους, ελαιοκόμους και μελισσοτρόφους με πάνω από 8.266 ζώα, 202 στρέμματα ελαιώνες και περισσότερες από 510 μελισσοκυψέλες, όπως αναφέρονται στις επίσημες δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Ακολούθως οι θιγόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε κοντινές κοινότητες γιατί η περιοχή είναι αγροτοκτηνοτροφική και σύμφωνα και με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον ΤΟΕΒ δε δύναται να κατανεμηθούν άλλες παρόμοιες επιλέξιμες εκτάσεις. Τέλος τα φωτοβολταϊκά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν ακριβώς πάνω στον αρχαίο αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης ενώ σύμφωνα με το τοπικό Δασαρχείο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη κατά 95% ως δάσος.
Η «πράσινη ανάπτυξη» των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση «μαύρη κατάρα» για το λαό. Η απελευθέρωση της παραγωγής της ενέργειας και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος έχουν σαν αποτέλεσμα την ιεράρχηση της δημιουργίας έργων ΑΠΕ σε βάρος του πρωτογενούς τομέα τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής.”