Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Μάρθα Παλαιοπάνου-Ο ναυταθλητισμός αναδεικνύει διεθνώς την λίμνη Παμβώτιδα

Μάρθα Παλαιοπάνου-Ο ναυταθλητισμός αναδεικνύει διεθνώς την λίμνη Παμβώτιδα

Στο διήμερο συνέδριο του Δήμου Ιωαννιτών και του Φορέα Διαχείρισης με θέμα την αξιοποίηση των λιμνών συμμετείχε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη με την Παμβώτιδα.

Αυτή ακριβώς την παράλληλη διαδρομή ανέδειξε σε εισήγησή της η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο που διαχρονικά αλλά και στις μέρες μας παίζει το σωματείο όσον αφορά στην προστασία, ανάδειξη και διεθνή προβολή της λίμνης των Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Παλαιοπάνου, για να προστατέψουμε τη λίμνη δεν χρειάζεται να τη βάλουμε σε… μία προστατευτική γυάλα και να αποκλείσουμε κάθε δραστηριότητα απ’ αυτήν, αλλά αντιθέτως, «θα πρέπει όλοι μαζί με συνεργασία και διάλογο να εξετάσουμε τρόπους για την περαιτέρω ανάδειξή της με έναν υγιή τρόπο, αειφορικό, ο οποίος δεν θα την επιβαρύνει, αλλά θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη προστασία της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως «τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι μεγάλα κι εκεί είναι που πρέπει να δώσουν έμφαση αυτή εδώ η πόλη και οι τοπικές αρχές».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι. ο ναυταθλητισμός είναι μία από τις δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξης της λίμνης, της πόλης μας και ολόκληρης της Ηπείρου.  Με μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για το ευαίσθητο οικοσύστημά της, μπορεί να βοηθήσει τόσο στο να γίνει γνωστή η Παμβώτιδα και εκτός ελληνικών συνόρων, όσο και στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο σημαντική υπόθεση είναι η προστασία της.

Στη συνέχεια η κ. Παλαιοπάνου επικεντρώθηκε στο άθλημα της Κωπηλασίας, το οποίο ο Ναυτικός Όμιλος υπηρετεί από την ίδρυσή του, το μακρινό 1954. «Η λίμνη μας, το υγρό στοιχείο της είναι το «σπίτι» μας, το σπίτι των εκατοντάδων αθλητών μας εδώ και 67 ολόκληρα χρόνια. Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά ως στίβο για τις προπονήσεις μας. Δραστηριοποιούμαστε στην όχθη της και στα νερά της.  Η ζωή μας, από τον πιο μικρό αθλητή μέχρι τη Διοίκηση και τους προπονητές είναι άρρηκτα δεμένη μ’ αυτήν», ανέφερε με έμφαση.

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας της το αφιέρωσε στο πώς ο Ναυτικός Όμιλος συντελεί με τη δράση του στην ανάδειξη και προβολή της λίμνης Παμβώτιδας σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και διεθνώς. Μίλησε για τα πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων που διοργανώνονται στα Γιάννενα σε τακτά διαστήματα, με αφορμή τα οποία έρχονται στην πόλη μας εκατοντάδες αθλητές από κάθε γωνιά της χώρας, προπονητές, παράγοντες της Κωπηλασίας, αλλά και γονείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να έρθουν στα Γιάννενα και την Παμβώτιδα διεθνείς διοργανώσεις της Κωπηλασίας που έχουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τον τόπο μας και θύμισε ως παράδειγμα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του 2019, για το οποίο η FISA έδωσε τα εύσημα στην πόλη και τους διοργανωτές.

«Βάλαμε τα θεμέλια για να διεκδικήσουμε ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις στο μέλλον. Μπορούμε να φέρουμε στα Γιάννενα ένα παγκόσμιο κύπελλο ή πρωτάθλημα και καταλαβαίνει κανείς τι θα σημάνει αυτό τόσο για τον κωπηλατικό στίβο της Παμβώτιδας όσο και για την περιοχή μας συνολικά. Τα οφέλη, αθλητικά, τουριστικά και οικονομικά, θα είναι τεράστια», επισήμανε η κ. Παλαιοπάνου!

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε πως τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν διεθνές κωπηλατικό κέντρο κατά το πρότυπο της Λουκέρνης στην Ελβετία και να αναδειχθεί περαιτέρω η λίμνη μας μέσω του ναυταθλητισμού, αξιοποιώντας τον υγρό της στίβο για μεγάλες διοργανώσεις και προβάλλοντάς την σε διεθνές επίπεδο.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τιμήθηκαν για τις επιτυχίες και την προσφορά τους στον αθλητισμό ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και ο ομοσπονδιακός προπονητής Τόλης Παλαιοπάνος.  Την Κυριακή, πάλι, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετρόχειλου», δεκάδες βάρκες του Ν.Ο.Ι. έπλευσαν στο λιμανάκι του Περάματος και έκαναν μία αθλητική επίδειξη για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...