Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών της Π.Ε. Άρτας ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

Μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών της Π.Ε. Άρτας ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

1422879042_120-300x225.jpg

Την οριοθέτηση ως πλημμυρόπληκτης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας και την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της Π.Ε. Άρτας από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα ζητά με έγγραφά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Συνοπτικά τα μέτρα που ζητούνται είναι:

  1. Έκδοση Κ.Υ.Α. περί οριοθέτησης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας ως πληγείσας περιοχής και παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.
  2. Λήψη μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και για φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  3. Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής στους πληγέντες κατοίκους.
  4. Στις περιπτώσεις αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις, που αφορούν σε μη φέροντα στοιχεία, οι μελέτες επισκευής να ανατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία που θα επωμιστεί το έργο της αποκατάστασης και στις περιπτώσεις που απαιτείται μελέτη από ιδιώτη μηχανικό η αμοιβή να χορηγείται με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής.
  5. Να χορηγηθεί δωρεάν κρατική αρωγή και για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικιακό εξοπλισμό, στον οποίο να συμπεριλαμβάνονται τα λεβητοστάσια και οι καυστήρες, η οποία πρέπει να επισπευστεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα λόγω της διανυόμενης χειμερινής περιόδου.
  6. Άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 800 ΕΥΡΩ στους πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης και άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 1.000 ΕΥΡΩ στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημίες για την κάλυψη των αναγκών τους.
  7. Για τα θερμοκήπια κλπ που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 31ης Ιανουαρίου 2015 και 1η Φεβρουαρίου 2015, και δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ,  να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για την παροχή βοήθειας.
  8. Στους κατοίκους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών ζημιών ή ολοσχερούς καταστροφής της οικίας τους, πρέπει να μετοικήσουν να χορηγηθεί το ενοίκιο διαμονής   ή συγκατοίκησης,   ή να τους  παραχωρηθούν μεταφερόμενοι  λυόμενοι οικισμοί τύπου containers
  9. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία καθώς επίσης και εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφενεία κλπ).
  10. Επίσης, να αποζημιωθούν άμεσα τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αλλά και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως που υπέστησαν φθορές από τα πλημμυρικά φαινόμενα

Από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,- αφού επισημαίνει ότι η Π.Ε. Άρτας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-  ζητά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για έξι μήνες,  προς τους πληγέντες κατοίκους.

Συγκεκριμένα η απαλλαγή από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ζητείται  για τους κατοίκους των οικισμών του  Δήμου Αρταίων: Γλυκορίζου, Κεραματών, Λιμίνης, Βλαχέρνας, Ελεούσας, Γραμμενίτσας, Χανόπουλου, Ψαθοτοπίου, Καλογερικού, Μύτικα, Απόμερου, Στρογγυλής, Βίγλας, Καμπής, Κορωνησία καθώς επίσης και του παρόχθιου τμήματος της πόλης της Άρτας.

 

Επίσης για τους κατοίκους όλων των οικισμών των Δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νικολάου Σκουφά, Κεντρικών Τζουμέρκων.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments