Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μια ψηφιακή βιβλιογραφία για το Ζαγόρι

Μια ψηφιακή βιβλιογραφία για το Ζαγόρι

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος (Α)ΟΡΑΤΗ, που συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή με την Αρχείων Τάξις και τον Σύλλογο Νέων Αρίστης και χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α, δημιουργήθηκε ο πιλοτικός κατάλογος βιβλιογραφίας για τα Στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απαντώνται στο Ζαγόρι. Πρόκειται για ένα έργο που επιτρέπει στην ερευνητική κοινότητα και το ενημερωμένο κοινό να έχει εποπτεία της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πέρα από τη βιβλιογραφία που αφορά αμιγώς το Ζαγόρι, έχουν προστεθεί σημαντικά έργα που σχετίζονται άμεσα με τα στοιχεία της άυλης κληρονομιάς και έμμεσα με την περιοχή του Ζαγορίου.

Ο κατάλογος επιθυμούμε να αποκτήσει τη δική του ζωή μέσω του πληθοπορισμού. Οπότε προσκαλούμε την κοινωνία των πολιτών να προσθέσει βιβλιογραφικές αναφορές στην βάση δεδομένων. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμβάλλει, προσθέτοντας μια βιβλιογραφική αναφορά ως σχόλιο στο έγγραφο Google που βρίσκεται στο σύνδεσμο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται με τις όποιες προσθήκες. 

Για την συλλογή της ψηφιακής βιβλιογραφίας εργάστηκαν: η Καλλιόπη Στάρα (Δρ. Πολιτισμικής Οικολογίας, Διδάσκουσα στο τμήμα Βιολογίας του Παν/μιου Ιωαννίνων), ο Paul Halstead (Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο του Σέφιλντ) και ο Γιώργος Γάσιας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ΙΤΕ). Την βιβλιογραφία επιμελήθηκε ο Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου (Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας – GIAP).

Περισσότερη γενική βιβλιογραφία για το Ζαγόρι μπορείτε να εντοπίσετε στον σύνδεσμο https://izagori.gr/publications/bibliography.html 

(IN)VISIBLE: Literature on the Intangible Cultural Heritage of Zagori

In the memory of Stavros Sykiotis

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...