Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μήνυμα της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ

    Πυροσβέστρια – Πυροσβέστη

     Πέρασαν 47 χρόνια από τότε που σύσσωμος ο ελληνικός λαός  διατράνωσε την αντίθεσή του στο στυγνό καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το διεκδικητικό πλαίσιο  που έθεταν οι εξεγερμένοι φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι το Νοέμβρη του 1973 περιελάμβανε μια σειρά αιτημάτων που και στις ημέρες μας είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, « Ψωμί, παιδεία, ελευθερία »,  « Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ » .

    Τα αιτήματα αυτά όπως και το « κάτω η χούντα » δεν ηχούσαν μόνο στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά κυριαρχούσαν στις συνειδήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αταλάντευτη θέληση του λαού μας για την εκπλήρωση της ανάγκης κάθε μορφής ελεύθερης έκφρασης και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με μισθούς που να επαρκούν στην κάλυψη όλων των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δωρεάν σύστημα παιδείας που θα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, αλλά και την απαγκίστρωση της χώρας μας από τον στρατιωτικό μηχανισμό του  ΝΑΤΟ που μόνο τα συμφέροντα του λαού μας δεν εξυπηρετεί όπως φάνηκε και στη συνέχεια μέχρι τις ημέρες μας.

      Μετά από 47 χρόνια όχι μόνο δεν έχουν εκπληρωθεί τα βασικά από τα αιτήματα της εποχής εκείνης, αλλά εδώ και μια δεκαετία γίνεται συστηματική προσπάθεια για τη συρρίκνωση των περισσοτέρων από τα δικαιώματα που διεκδίκησε ο ελληνικός λαός διαχρονικά. Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πιστά τις πολιτικές που επιβάλλει η Ε.Ε. για τα κράτη μέλη της, που ως στόχο έχουν την οικονομική ευημερία εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Με νομοθετικές διατάξεις θεσμοθέτησαν δυσβάστακτα αντεργατικά μέτρα όπως:

 • Δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
 • Αποσάθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων.
 • Φοροληστεία για τα χαμηλά, λαϊκά στρώματα με ταυτόχρονη γενναία απαλλαγή από δεκάδες φορολογικές υποχρεώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Σταδιακή κατάργηση κοινωνικών παροχών στον τομέα της υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.
 • Μετατροπή των όποιων παροχών του δημόσιου συστήματος υγείας από κοινωνική παροχή σε εμπόρευμα για την αύξηση των κερδών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν και που ως αποτέλεσμα έχει τη μετακύληση του κόστους της υγείας στις πλάτες του ελληνικού λαού.
 • Σύστημα παιδείας που θα αποκλείει όλο και μεγαλύτερη μερίδα μαθητών ανάλογα με την κοινωνική τους προέλευση. Περεταίρω εμπλοκή του συστήματος της παιδείας με όρους ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων όπου στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες που θα εργάζονται για το δικό τους συμφέρον και όχι γι’ αυτό του κοινωνικού συνόλου. 
 • Σφιχτότερο εναγκαλισμό με μεγάλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς όπως αυτός του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το συμφέρον του λαού δεν εγγυούνται.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. εναρμονισμένη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αφορμή των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, έχει βάλει πλώρη για το ολοκληρωτικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων που απέμειναν.

 • Φοβάται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού για τα αντιλαϊκά μέτρα που θέλει να θεσμοθετήσει και σταδιακά πετσοκόβει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Θέλει να παρεμβαίνει στη διαδικασία λειτουργίας των σωματείων έτσι ώστε να μπορεί να τα χειραγωγήσει. Ονειρεύεται την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.
 • Θεσμοθετεί νέες νομοθετικές διατάξεις σε ενίσχυση παλαιοτέρων, που στόχο έχουν την  κατάργηση του 8ωρου και την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, επιβάλλοντας ελαστικό ωράριο, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η προσπάθεια της ξεκίνησε με την επιμήκυνση του ωραρίου χωρίς καμία αποζημίωση στις 10ώρες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε πρώτη φάση. Στο πυροσβεστικό σώμα που και με ευθύνη των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών  αποτελούσε πεδίο εφαρμογής όλων των αντεργατικών πολιτικών , με τις διατάξεις του Νόμου οδοστρωτήρα των εργασιακών μας δικαιωμάτων 4662/2020, προχώρησε στην έμμεση κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας με την προληπτική επιφυλακή και έπεται συνέχεια.

 • Εν μέσω πανδημίας αδιαφορεί απροκάλυπτα για την θλιβερή κατάσταση του ανοχύρωτου συστήματος υγείας. Με τις ενέργειές της εμμένει στην πάγια θέση των επιχειρηματιών που θέλουν απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκιά τους με περισσότερα κέρδη εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση της υγείας μας.
 • Παραχωρεί και αυτή λιμάνια, και αεροδρόμια για τις επεκτατικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και στερεί από το ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από φτώχεια, ανεργία και μία σειρά προβλήματα στην υγεία , την παιδεία κ.λπ. , 4 και πλέον δις για τις εξοπλιστικές του ανάγκες. Εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στην υπόθεση των σκληρών ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Πυροσβέστρια – Πυροσβέστη

Η Ε.Α.Κ.Π. εμπνέεται από τα  ιδανικά και τις διεκδικήσεις των αγώνων του λαού μας, τόσο μέσα από τη διαχρονική πορεία του λαϊκού κινήματος, όσο και από την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.

Σας καλούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και στο μέλλον των παιδιών μας και με την οργανωμένη δράση μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την επίτευξη των ανεκπλήρωτων συνθημάτων των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου που είναι συνθήματα ζωής και ευημερίας για το σήμερα και για το αύριο.

Να πρωτοστατήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία, του φοιτητές τους άνεργους τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους και να δημιουργήσουμε εκείνο το κίνημα που με τη δράση του θα:

 • Αποτρέψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Διασφαλίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες.
 • Βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και από αυτή την κυβέρνηση.
 • Διεκδικήσει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν εξαθλιώσει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
 • Διεκδικεί την απαγκίστρωση της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μόνο δεινά για το λαό και αφαίρεση κυριαρχικών δικαιωμάτων για τη χώρα μπορούν να επιφέρουν παρά την προστασία που επικαλούνται οι κυβερνόντες και οι συνδαιτυμόνες τους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...