Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Μηνύματα και συγκίνηση στην εκδήλωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για  τον Αυτισμό.

Μηνύματα και συγκίνηση στην εκδήλωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για  τον Αυτισμό.

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-     Δύο  γυναίκες , η Κατερίνα  Γεωργακοπούλου Επιστημονική Σύμβουλος του οικοτροφείου Ζίτσας «Ελένη Γύρα» (δομή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων) και  η Κατερίνα Σπυράκου-Πνευματικού,μητέρα  του Αχιλλέα,μαθητή του 1ου Δημοτικού  Σχολείου Θεσπρωτικού  Πρέβεζας,που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού ,μίλησαν  στην εκπομπή  «ό,τι  πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό  ραδιόφωνο Ιωαννίνων για την συμμετοχή τους  στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο με  αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για  τον Αυτισμό.

(Ηχητικό ΕΔΩ)

«Ήταν  μια  μοναδική εμπειρία»

Η Κατερίνα Γεωργακοπούλου σημείωσε αρχικά: «Ήταν  μια  μοναδική  εμπειρία.Προσπαθήσαμε να  μιλήσουμε  στα παιδιά για το  τι είναι  ο αυτισμός ,πως μπορεί να νιώθει ένα παιδί  με  αυτισμό, πως  μπορεί να εκδηλώσει  τις σκέψεις του και  τα συναισθήματά του, ποιες συμπεριφορές  μπορεί  να συναντήσει  ένα παιδί στο  σχολείο από ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα  του αυτισμού  και πως μπορεί  να διαχειριστεί  αυτές τις συμπεριφορές ,με  γνώμονα την αγάπη , την αποδοχή, τον σεβασμό.Νομίζω ότι ήταν μια  πολύ  όμορφη σύμπραξη , νομίζω  ότι τα παιδιά έδωσαν,παρά το νεαρό της ηλικίας τους,αρκετά μεγάλη  προσοχή .Εμείς συγκινηθήκαμε πάρα πολύ με την ανταπόκριση του σχολείου και  των παιδιών  και των εκπαιδευτικών και της κυρίας Σπυράκου πάνω απ’ όλα.Και  το   μήνυμα  που θέλουμε εμείς  να περάσουμε είναι ότι όλοι είμαστε  διαφορετικοί,όλοι  έχουμε τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό που διαφέρει από το  χαρακτηριστικό  των άλλων.Πρέπει ό ένας να σέβεται  την μοναδικότητα  του άλλου,να μπορούμε να συνυπάρχουμε ομαλά,με σεβασμό»

“Άνοιξαν μια τεράστια  αγκαλιά  για  τον Αχιλλέα μου”

Η Κατερίνα Σπυράκου –Πνευματικού περιέγραψε  τα συναισθήματά  της ,αναφέρθηκε  στην παρουσία του Αχιλλέα στα δρώμενα  της εκδήλωσης  και  τόνισε: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσπάθησε να φτιάξει για  την ημέρα αυτής της δράσης ένα πρόγραμμα  στο οποίο ,στο μεγαλύτερο μέρος, να συμμετέχουν τα ίδια  τα παιδιά, για να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να αντιληφθούν καλύτερα τι  νιώθει  ο Αχιλλέας ,πως συμπεριφέρεται γύρω από  το φάσμα  του αυτισμού και  να τον βοηθήσουν περισσότερο .Η αλήθεια είναι  ότι η δράση ξεπέρασε κάθε προσδοκία για μας….»

Στην συνέχεια περιέγραψε σκηνές από  την δράση και υπογράμμισε: «Εγώ ως μητέρα  είμαι απίστευτα συγκινημένη με  την βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων και  με  την ευαισθησία  τους άνοιξαν μια τεράστια  αγκαλιά  για τον Αχιλλέα  μου».

Η Κατερίνα Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε στις επιστημονικές  εξελίξεις στο θέμα του φάσματος του αυτισμού και  στον σημαντικό ρόλο της  εκπαιδευτικής παρέμβασης  για την βελτίωση της  ποιότητας ζωής  των ανθρώπων αυτών ,για να μπορούν να κατακτηθούν δεξιότητες από μικρή ηλικία ,ώστε  να είναι  πιο ποιοτική η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται  στο φάσμα  του αυτισμού.

“Να μην ντρέπονται, να μην νιώθουν απαξίωση “

Ιδιαίτερης  σημασίας ήταν η προσέγγιση της  Κατερίνας   Σπυράκου όταν ρωτήθηκε αν έχουν διαπιστώσει  ως  γονείς μια  μη σωστή  συμπεριφορά στο ευρύτερο περιβάλλον σε βάρος  του Αχιλλέα.Ανέφερε αρχικά ότι διαπίστωσαν ότι ο Αχιλλέας ήταν  στο φάσμα  του αυτισμού όταν ήταν ενάμισι έτους, ανέδειξε την συμβολή δύο «υπέροχων θεραπευτριών» στην βελτίωση της συμπεριφοράς του και διατύπωσε  τις ακόλουθες παραινέσεις προς γονείς : «Θέλω να πω στους γονείς ότι όταν βλέπουν  κάτι διαφορετικό πάνω  στα παιδιά  τους να μιλήσει το ένστικτό τους και να τρέξουν για  να προλάβουν αυτά που ίσως έρχονται.Εμείς  ως γονείς  τον Αχιλλέα  μου δεν τον απομονώσαμε, δεν  τον κλείσαμε  ποτέ  στο σπίτι ,και  τον βγάλαμε έξω  στον κόσμο.Αυτό θέλω  να προτρέψω να κάνουν όλοι  οι γονείς που έχουν παιδιά  στο φάσμα  του αυτισμού.Να βγάλουν τα παιδιά τους έξω , στα πάρκα , στις πλατείες,στις παιδικές  χαρές , στα super-markets,σε δραστηριότητες. Να μην ντρέπονται, να μην νιώθουν απαξίωση , να λειτουργούν αυθόρμητα.Εγώ  με τον Αχιλλέα  μου αυτό έκανα.Αυτό τον βοήθησε πάρα πολύ.Είναι αλλιώς  το παιδί  να βγαίνει έξω, να νιώθει τα εξωτερικά  ερεθίσματα και αλλιώς να μένει κλεισμένο σε ένα σπίτι.Η κοινωνία  τον αγκάλιασε ,τον αποδέχτηκε  , τον αγάπησε…Εγώ προσωπικά  ως  μητέρα  δεν είχα  ποτέ  το πρόβλημα  της  κακής  συμπεριφοράς.Δεν ένιωσα απαξίωση ως μητέρα, ούτε είδα να νιώθει απαξίωση  ο Αχιλλέας».

Στο  τέλος η Κατερίνα Γεωργακοπούλου έκανε  αναφορά στην πρόσφατη σύμπραξη  της Δομής «Ελένη Γύρα» με  τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ,πριν τον αγώνα  με τον ΟΦΗ, στην πρωτοβουλία για  την φωταγώγηση στα Γιάννενα του δημαρχείου και  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ,με  το μπλέ χρώμα με  την ευκαιρία  της Παγκόσμιας Ημέρας για τον αυτισμό ,και  στην εκδήλωση το Σάββατο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.ΧΑΤΖΗΣ»  σε  συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας .

Στοιχεία  για  την  εκδήλωση

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων διοργάνωσαν την Παρασκευή 31 Μαρτίου μία εξαιρετική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και ενημέρωση του κοινού για θέματα αυτισμού.
Την εκπαιδευτική ενημέρωση των παιδιών είχαν οι Ψυχοπαιδαγωγοί του οικοτροφείου Ζίτσας «Ελένη Γύρα» δομή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.
Σε όλα τα παιδιά μοιράστηκαν καπελάκια και μπαλόνια στο χρώμα του αυτισμού, δωρεά την Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού και της Σχολικής Επιτροπής.
Αναγνώστηκε η ιστορία «Ο Φώτης και η Φωτεινή» για ένα παιδί με αυτισμό.
Ακολούθησε παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού από την κα Κατερίνα Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του οικοτροφείου Ζίτσας «Ελένη Γύρα» και την κα Τσουπάκη Χρυσούλα ψυχοπαιδαγωγό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού κ. Σωτήρης Κολοβός, εκ μέρους του Δημου Ζηρού η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης κα Μαρία Γάλλιου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζηρού κ. Θεόδωρος Πανούσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Περικλής Αθανασόπουλος.
Ο  εικαστικός κ. Χάρης Γεώργας εθελοντικά επιμελήθηκε του “Δέντρου της Αποδοχής.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...