Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μπλόκο των αγροτών της Ζίτσας, με τα τρακτέρ στον κόμβο της Ελεούσας

Μπλόκο των αγροτών της Ζίτσας, με τα τρακτέρ στον κόμβο της Ελεούσας

” Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας ενώνουμε τη φωνή μας με τα μπλόκα του αγώνα της Νίκαιας Λάρισας, της Αρτας, της Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Λακωνίας, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αιγιαλείας, της Κορίνθου, της Βόρειας Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Νάουσας, της Πέλλας, της Λιβαδειάς και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει ενώ συνεχώς πληθαίνουν και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε άλλα μέρη. Ενισχύουμε τον ενιαίο πανελλαδικό αγώνα επιβίωσής μας.

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 11:00 το πρωϊ βγαίνουμε με τα τρακτέρ και στα Γιάννενα στον κόμβο της Ελεούσας (Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ) και στον κόμβο Ανατολής (Πανηπειρωτικό στάδιο) γιατί δεν αντέχουμε άλλο από το μεγάλο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κλπ), τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι.

Τα 7 μέτρα στήριξης που εξάγγειλε η κυβέρνηση με το που βγήκαν τα τρακτέρ στο δρόμο, η πλειοψηφία τους δεν είναι νέα αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών και αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν ούτε καν μια μικρή ανακούφιση. Ειδικά το μέτρο για τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται περίπου 1 ευρώ το ζώο, ενώ αφήνονται εκτός όλοι όσοι δεν είχαν τζίρο το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αντίστοιχα το μέτρο για το πετρέλαιο αφήνει εκτός τα 2/3 των αγροτών. Ταυτόχρονα προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει παρατάσσοντας κλούβες των ΜΑΤ όπως στην Αρτα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λάρισα κ.α.

Διεκδικούμε:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.).
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
Ζίτσα 11/2/2022

Αγροτοκτηνοτροφικός και Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...