Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ / ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε το Διοικητικό  Συμβούλιο του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας:

Οι εξευτελιστικές τιμές σε  συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελούν  τη θηλιά που  διαρκώς  σφίγγει γύρω  από  το  λαιμό της φτωχομεσαίας  αγροτιάς. Αυτό  γίνεται σε μια περίοδο  που ο λαός  της περιοχής μας προσπαθεί να στηριχτεί    και στα αγροτικά  εισοδήματα για να επιβιώσει. Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί  πρέπει να καλύπτουν  το κόστος παραγωγής  και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο  με παράλληλη πτώση  των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα  σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που  δίνουν οι παραγωγοί.

    Η τιμή της ελιάς «καλαμών» είναι κάτω από το κόστος  παραγωγής με μεγάλες ποσότητες   να  πηγαίνουν για λάδι με χαμηλές  φυσικά  αποδόσεις . Το λάδι (έξτρα  παρθένο)  κυμαίνεται στα  2,4 ευρώ/κιλό. Τα μανταρίνια πουλιούνται σε εξευτελιστικές  τιμές (15-20 λεπτά) . Τα λεμόνια το ίδιο (20-30 λεπτά), ενώ τα πορτοκάλια που φημολογούνταν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω λόγω covid 19 έχουν πέσει κάτω  από  τις περσινές τιμές (20 λεπτά/ κιλο). Στα κηπευτικά η τομάτα  το τελευταίο δίμηνο έχει 0,5-0,6  ευρώ  / κιλό, το αγγούρι 10-14 λεπτά  το  κομμάτι,  με  μεγάλο  κομμάτι παραγωγών να εξαρτιέται από  τη  «βοήθεια» των εμπόρων για να ξανακαλλιεργήσουν.  Οι αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν ακόμα από το Πάσχα τα 4ευρώ / θηλυκό ζώο ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και η μείωση τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών εξανεμίζουν τα αυξημένα έσοδα λόγω της «αύξησης» της τιμής του γάλακτος. Κρασιά μένουν αδιάθετα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-1.    Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα (με άμεση πληρωμή) που  να καλύπτει το κόστος παραγωγής  και να αφήνει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Να δοθούν  έκτακτες ενισχύσεις για όλους.  Έλεγχος ουσιαστικός από  το χωράφι στο ράφι για τη φτηνή και ποιοτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών.

-2.    Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής,

-3.    Για να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές πρέπει να χτυπηθεί  η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με ταυτόχρονη στήριξη και επιδότηση της συνεταιριστικής παραγωγής. Να  επιδοτηθεί η συνεταιριστική παραγωγή  για να ανοίξουν παλιοί και νέοι συνεταιρισμοί με διαγραφή χρεών στην παλιά ΑΤΕ (που πέρασε σχεδόν τζάμπα στη Πειραιώς) και στους μεγαλέμπορους-βιομηχάνους.

-4.  Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας  όλων των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην συνεταιριστικών υπαλλήλων.

Καλούμε  σε αγωνιστικό συντονισμό τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, επιτροπές αγώνα αγροτών,  τα σωματεία εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά , τους συλλόγους γεωπόνων και κτηνιάτρων να πάρουν πρωτοβουλίες  αγώνα για την  ανάδειξη και αγωνιστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.»

Δείτε Επίσης

«Η πολιτική προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους», σύμφωνα με την Επιτροπή Περιοχής – Ηπείρου Λευκάδας – Κέρκυρας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου – Λευκάδας – Κέρκυρας του ΚΚΕ σχετικά ...