Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Να σταματήσει το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης από τις αστυνομικές δυνάμεις ζητά το ΚΚΕ

Να σταματήσει το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης από τις αστυνομικές δυνάμεις ζητά το ΚΚΕ

Σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές και συλλήψεις της 17ης Νοέμβρη αναφέρονται τα εξής:

«Στα πλαίσια της άγριας καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος διαδηλωτών που συμμετείχαν στις συμβολικές συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εντάσσεται και η σωρεία προσαγωγών που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, δεκάδες μέλη σωματείων και φοιτητικών συλλόγων αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν και έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους, υπέστησαν και δεύτερη εξακρίβωση παραμένοντας επί ώρες μέσα στο ΑΤ χωρίς να γνωρίζουν γιατί βρίσκονται εκεί, αν υπάρχουν σε βάρος τους κατηγορίες, κάποιοι εξ αυτών τραυματισμένοι. Απαγορεύτηκε μάλιστα η επικοινωνία τους με δικηγόρο, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα να παρίσταται με δικηγόρο ενώπιον κάθε δημόσιας αρχής, σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαίρεση. Άλλωστε, για να προσαχθεί κάποιος αφού του έχει γίνει εξακρίβωση, υποτίθεται ότι θεωρείται ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος. Αυτά τα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, πρώτη από όλους η κυβέρνηση και προφανώς οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις που έδρασαν με εντολές της, με στόχο τη δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας, η οποία, βέβαια, απέτυχε παταγωδώς.

Αποκορύφωμα του οργίου καταστολής είναι η προσαγωγή γνωστού συνδικαλιστή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων την 18-11-2020, μετά την ολοκλήρωση της εξακρίβωσης. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου, τα αστυνομικά όργανα επιχείρησαν ανεπιτυχώς να του καταλογίσουν επίθεση σε αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων βίαιων επιθέσεων που οι ίδιες πραγματοποίησαν μια μέρα πριν, στην προσπάθεια τους να διαλύσουν την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου. Επιχείρησαν να τον εκφοβίσουν δηλώνοντας του ότι έχει στοχοποιηθεί για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του Πολυτεχνείου, λέγοντάς του: “ξέρουμε ποιος είσαι και τι κάνεις… είσαι τυχερός που δεν σε πιάσαμε χθες… την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι, θα σε βρούμε…”, με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτησή του.

Την ίδια στιγμή ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση για το αν η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, και των Ιωαννίνων, αποδέχονται συμπεριφορές όπως αυτή του αστυνομικού στη συγκέντρωση του ΕΚΙ στα Γιάννενα, ο οποίος επιτέθηκε βίαια και με απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έριξε κάτω τον διαδηλωτή, του πάταγε το λαιμό με δύναμη και στις διαμαρτυρίες ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, του απάντησε “ναι ρε Αλβανέ, είμαι χρυσαυγίτης, θα πεθάνεις!”.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για να σταματήσει το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης, η στοχοποίηση και οι  πρασαγωγές εργαζομένων και φοιτητών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου.
  • Για να γίνεται σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα επικοινωνίας των προσαγόμενων στην Αστυνομία με δικηγόρο.
  • Για την απόσυρση των κατηγοριών και των τιμωρητικών προστίμων στους συλληφθέντες φοιτητές.
  • Για τη διερεύνηση της βίαιης και ρατσιστικής συμπεριφοράς του καθ’ ομολογία χρυσαυγίτη αστυνομικού σε βάρος διαδηλωτή.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Κατσώτης Χρήστος

Παπαναστάσης ΝίκοςΣτολτίδης Λεωνίδας»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...