Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τιμά τον ήρωα Κατσαντώνη

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τιμά τον ήρωα Κατσαντώνη

Με μια σειρά εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα τιμήσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη, έχοντας χαρακτηρίσει το 2022 ως «Έτος Κατσαντώνη».

Η πρώτη εκδήλωση προς τιμή του αδάμαστου και ασυμβίβαστου ήρωα, όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές θα γίνει στα Γιάννενα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τη διοργάνωση μιας ημερίδας και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντελές, σε συνέντευξη τύπου, η επιλογή απόδοσης τιμής στον Κατσαντώνη, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έγινε αφενός γιατί έχει αναφορά στην περιοχή, αφετέρου για να τιμηθούν στο πρόσωπό του όλοι οι προεπαναστατικοί ήρωες, ο ρόλος των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία στον βαθμό που θα έπρεπε. «Μεγαλώσαμε με τον θρύλο και τις ιστορίες του Κατσαντώνη, που μας τις έλεγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. Επίσης, όλα τα Τζουμέρκα είναι γεμάτα από τοπωνύμια σχετικά με τον Κατσαντώνη. Από την άλλη πλευρά, θέλαμε με αυτόν τον τρόπο μα τιμήσουμε τους προεπαναστατικούς ήρωες, τους οποίους ο Μακρυγιάννης αποκάλεσε”«μαγιά της λευτεριάς”, που την κρατήσαν ξυπόλυτοι και γυμνοί στα βουνά και τις ερημιές για να μη χαθεί. Είχαν συντρόφους τους τ’ άγρια θηρία και τα φίδια. Ο Κατσαντώνης και τα παλικάρια του, διαφύλαξαν την πατροπαράδοτη αγάπη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και απολάκτισαν τη ρετσινιά του ραγιαδισμού, πολεμώντας τον αδίστακτο και κτηνώδη κατακτητή, αλλά και τους προσκυνήμενους συνεργάτες του. Οι αγνοί και ανυπότακτοι εκείνοι ήρωες, απαρνήθηκαν κάθε φυσικό συναίσθημα και όλες τις χαρές της ζωής. Έζησαν κάτω από ανείπωτες κακουχίες. Υπέστησαν απίστευτα βασανιστήρια. Περιφρόνησαν τον θάνατο. Τελικά, έχυσαν και το αίμα τους για την πατρίδα, αλλά η ελληνική πολιτεία δεν έστερξε να αφιερώσει έστω και δύο σειρές στα σχολικά βιβλία για το έργο τους, ειδικότερα όμως για τον κορυφαίο, τον αδάμαστο και ασυμβίβαστο Κατσαντώνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Κοινότητα Πετροβουνίου, απ’ όπου ήταν οι ρίζες του Κατσαντώνη, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ενώ έχει τη στήριξη του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου «Πίνδος» και γίνεται με τη συμμετοχή των Δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Κεντρικών Τζουμέρκων και της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

 

Η ημερίδα

Η εκδήλωση της Παρασκευής περιλαμβάνει δύο μέρη. Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Du Lac μια ημερίδα, τη γενική επιμέλεια της οποίας έχει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Καψάλης, που θα κάνει και την κεντρική ομιλία με θέμα «Η ηρωική μορφή του Κατσαντώνη». Η ομιλία αποσκοπεί πρωτίστως στο να αναδείξει τη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και την ηρωική μορφή του Κατσαντώνη, όπως ανέφερε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν γνήσιο εκφραστή του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, έναν ήρωα που έγινε σύμβολο και θρύλος, πόνος και μοιρολόι και που αναπτέρωσε τις ελπίδες για ελευθερία σε έναν λαό που την είχε στερηθεί για τόσα πολλά χρόνια και για ολόκληρους αιώνες».

Η δεύτερη εισήγηση έχει τίτλο «Η δράση του Κατσαντώνη μέσα από τα Δημοτικά Τραγούδια» και θα πραγματοποιηθεί από τον δήμαρχο  Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος θα επιχειρήσει να συνδυάσει τα διάφορα δημοτικά τραγούδια με τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τη δράση του ήρωα. Μάλιστα, η εισήγηση αυτή βρίσκεται σε συνάφεια με το β΄ μέρος του προγράμματος, που περιλαμβάνει «Τραγούδια για τον Κατσαντώνη», τα οποία θα αποδώσει παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Παπακώστας, Νίκος Λαδιάς, Θόδωρος Ράπτης και Σπύρος Γιαννιός.

Των δύο εισηγήσεων θα προηγηθούν χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών και των συμμετεχόντων, ενώ ο κ. Καψάλης έκανε γνωστό ότι στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κατσαντώνη, που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων της πόλης. Ο ανδράντας ολοκληρώθηκε το έτος 1987 και έγινε με δαπάνες όλων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας υπό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

«Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το ελάχιστο χρέος τιμής και αναγνώρισης στον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη για την τεράστια συμβολή του στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821, αλλά και για τον μαρτυρικό του θάνατο στην πόλη των Ιωαννίνων», κατέληξε ο κ. Καψάλης.

 

Η θεατρική παράσταση

Στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών θα ανέβει μια θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Κλέφτης».

Πρόκειται για μια δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της δράσης  του ήρωα Κατσαντώνη. «Θέλουμε μέσα από την παράσταση αυτή να φέρουμε τον νέο κόσμο κοντά στην ιστορία του Κατσαντώνη, κοντά στην ιστορία μας, και να αναδείξουμε ότι ο Κατσαντώνης δεν είναι ένας ήρωας τοπικός, Τζουμερκιώτης, Σαρακατσάνος, Αγραφιώτης, Θεσσαλός, Έλληνας, αλλά είναι ένας παγκόσμιος ήρας και συγκαταλέγεται στη χορεία των ηρώων, οι οποίοι ξεχώρισαν για το ανυπότακτο πνεύμα τους και κυρίως για το ότι δε θέλησαν ποτέ να εξαργυρώσουν τον αγώνα τους με οποιοδήποτε οφίτσιο ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Σεντελές, ο οποίος έχει την ευθύνη της παράστασης.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...