Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Αρχική / Πολιτισμός / Οι «Σκοτεινοί Δολοφόνοι» στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Χατζής»

Οι «Σκοτεινοί Δολοφόνοι» στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Χατζής»

Θερινό Σινεμά από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Σκοτεινοί Δολοφόνοι του Alexander Mackendrick (Sweet Smell of Success, 1957)

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει τις προβολές του Θερινού Σινεμά και παρουσιάζει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 και ώρα 21.30, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», το δραματικό νουάρ φιλμ «Σκοτεινοί Δολοφόνοι» (αντί της ταινίας «Ταξίδι στην Ελλάδα», που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Η σκηνοθεσία είναι του Alexander Mackendrick.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison και Martin Milner.

Το σενάριο της ταινίας έγραψαν οι Clifford Odets και Ernest Lehman βασισμένοι σε μίνι μυθιστόρημα του ίδιου του Lehman.

Η τζαζ μουσική είναι του Elmer Bernstein και η νουάρ φωτογράφιση είναι του James Wong Howe.

Υπόθεση: Ο Τζέι Τζέι Χανσένκερ (Burt Lancaster) είναι ένας κυνικός και αδίστακτος αρθρογράφος σε μεγάλη εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Μέσω της στήλης του ελέγχει τον κόσμο του θεάματος είτε δημιουργώντας αστέρες είτε καταστρέφοντάς τους. Όπλα του είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας, οι κατασκευασμένες ειδήσεις, οι ανήθικες μέθοδοι, τα κουτσομπολιά. Ο Σίντνεϊ Φάλκο (Tony Curtis), είναι ένας γλοιώδης ατζέντης δημοσίων σχέσεων που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να κερδίσει την εύνοια του Χανσένκερ. Όταν η αδελφή του Χανσένκερ, Σούζι (Susan Harrison), ερωτεύεται έναν μουσικό της τζαζ, τον Στιβ Ντάλας (Martin Milner ), ο Χανσένκερ, που αγαπάει την αδελφή του με παθολογικό τρόπο, αναθέτει στον Φάλκο να τους χαλάσει τον δεσμό. Όταν ο Φάλκο αποτυγχάνει, ο Χανσένκερ τον τιμωρεί αρνούμενος να δημοσιεύσει στη στήλη του άρθρα που προωθούν καλλιτέχνες, τους οποίους έχει αναλάβει επί πληρωμή ο Φάλκο. Ο Φάλκο τότε αποφασίζει να βοηθήσει το Χανσένκερ να χωρίσει το ζευγάρι διαρρέοντας τη φήμη ότι ο Στιβ Ντάλας είναι χρήστης μαριχουάνας και φιλοκομμουνιστής. Ως αποτέλεσμα ο Ντάλας χάνει τη δουλειά του. Αλλά ο Χανσένκερ δεν σταματάει εκεί. Είναι αποφασισμένος να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον Ντάλας και να κάνει την αδελφή του να τον σιχαθεί.

Η ταινία είναι μια νουάρ παραβολή για τη χειραγώγηση των ανθρώπων από την εξουσία του κίτρινου τύπου. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπορική απήχηση στο κοινό του 1957, με την πάροδο των χρόνων έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς και το 1993 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. 

Το 2002, ο Μάρβιν Χάμλις μαζί με τους Κρεγκ Καρνέλια και Τζον Γκουέαρ ανέβασαν το μιούζικαλ Sweet Smell of Success βασισμένο στην ταινία αυτή.

Η είσοδος για το κοινό είναι  ελεύθερη.

Δείτε Επίσης

Η Α.Τσικνιά και η Ε.Ηλία αναδεικνύουν “λεπτομέρειες” από την χοροθεατρική παράσταση POE-TRY, και αποκαλύπτουν “διαδικασίες” έως το τελικό εγχείρημα που αναμένεται να καθηλώσει τους θεατές

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Δύο από  τους συντελεστές της χοροθεατρικής  παράστασης POE-TRY,  από  το θέατρο ...