Πέμπτη , 16 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού για τοποθετήσεις-αναθέσεις-μετακινήσεις υπαλλήλων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού για τοποθετήσεις-αναθέσεις-μετακινήσεις υπαλλήλων

Mε την επιστροφή μας στη δουλειά, δεχθήκαμε καταιγισμό με ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Διοίκησης σύμφωνα με το νέο νόμο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια, που θα διαλύσει όχι μόνο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και τις δικές μας εργασιακές σχέσεις. Ευτυχώς, ακόμη, δεν «υποδεχθήκαμε» την Πανεπιστημιακή Αστυνομία όπως άλλοι συνάδελφοί μας σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε φυλακές. Η ενωμένη αντίσταση φοιτητών, μελών ΔΕΠ, εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τους απαγόρεψε την είσοδο και αυτό είναι μια πρώτη νίκη που δείχνει και σε εμάς το δρόμο που πράγματι θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ας έρθουμε όμως και στα καθ’ ημάς, που από ότι φαίνεται προσαρμόζονται ευέλικτα σε όσα δύσκολα μας περιμένουν (μάνατζερ, τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίες, απλήρωτοι μισθοί κτλ).

Στο τέλος Ιουλίου (κυριολεκτικά), το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφασίζει την τοποθέτηση δυο προϊσταμένων σε μια κενή και σε μια θέση που ήδη είχε προϊστάμενο. Το γιατί έγινε τόσο βιαστικά, με δεκάδες θέματα ανοιχτά είναι ένα ερώτημα. Το τι τηρήθηκε από άποψη νομιμότητας ή αξιοκρατίας όμως είναι ξεκάθαρο σε όλες και όλους μας.

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι ότι οι τοποθετήσεις Προϊσταμένων πρέπει να γίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Στην περίπτωση του Δημοσίου όμως έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων από το 2010,  συνεπώς οι τοποθετήσεις γίνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο. Ζητάμε λοιπόν να τηρηθεί η «άτυπη» κατάταξη των συναδέλφων όπως συνέβαινε όταν η επιλογή γινόταν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η νομιμότητα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης στις Κοσμητείες των Σχολών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 137/Α/05.06.2013 και ΦΕΚ 17/15.02.2017, η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη πραγματοποιείται μέσα από τα τμήματα που τις συγκροτούν.

Δεν είμαστε εμείς που θα ισχυριστούμε ότι στις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις, συνολικά, τηρήθηκαν τα παραπάνω αλλά τουλάχιστον αγωνιστήκαμε, πιέσαμε, και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέραμε να μην υπερισχύσει ό νόμος των «δικών μας παιδιών» που έχει κατακλύσει όλο το Δημόσιο. Γιατί θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια, όλες και όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν πολλά χρόνια, έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ουδέποτε ήρθαν σε συνδιαλλαγή για θέσεις που δικαιούνται. Αυτές και αυτούς εκπροσωπούμε όλα τα χρόνια και είμαστε περήφανοι για αυτή μας τη στάση.

Δεν θα σιωπήσουμε, ειδικά τώρα που με υποσχέσεις «διαφάνειας, λογοδοσίας, νομιμότητας κτλ» μας καλούν να γίνουμε άβουλοι και συνένοχοι στο νομοσχέδιο διάλυσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι ζητάμε καθηκοντολόγιο και όχι διπλές και τριπλές αναθέσεις των υπαλλήλων. Ζητάμε από τη Διοίκηση του Ιδρύματος πριν από την αποχώρηση -είτε με σύνταξη, είτε με μετακίνησή- του κάθε υπαλλήλου να μεριμνά να τοποθετείται ο/η συνάδελφος που θα τον αντικαταστήσει, ούτως ώστε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα «εκπαίδευσης» του συναδέλφου στα νέα του καθήκοντα.

Κλείνοντας, ζητάμε να τηρηθεί η νομιμότητα στις τοποθετήσεις προϊσταμένων-άμεση λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...