Παρασκευή , 1 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Παράσταση Θεάτρου Κούκλας «Ο μωβ κούκος», 27 & 28 Αυγούστου

Παράσταση Θεάτρου Κούκλας «Ο μωβ κούκος», 27 & 28 Αυγούστου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Εργαστηρίου Τέχνης και Εκπαίδευσης Βυσσινόκηπος παρουσιάζουν την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, στη Πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους -σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Καλλιθέα Ιωαννίνων»- και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», την παράσταση Θεάτρου Κούκλας «Ο μωβ κούκος».

Ώρα έναρξης: 20:30. Είσοδος ελεύθερη με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους άνω των 3 ετών. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες και θα γίνεται καταγραφή των ενήλικων θεατών. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι όρθιοι θεατές.

«Ο Μωβ Κούκος»

Σύλληψη / σκηνοθεσία: Εβίτα Αγγέλη

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννα Νότη

Μουσική σύνθεση: Ειρήνη Αγγέλη, Santiago Noriega

Σκηνικά: Μάλα Αργυροπούλου

Ειδικές κατασκευές & κουστούμια: Βυσσινόκηπος

Φωτογραφίες: Βαγγέλης  Ζήκος

Βίντεο: Άκης Φωτίου

Αφίσα: Ratoon Buro

Παίζουν: Εβίτα Αγγέλη- Γιάννα Νότη

Φώτα & ήχος: Θοδωρής Τσώλης

Μια παράσταση για την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Λίγα λόγια για το έργο:

 Ο Τζίμης, ο μωβ κούκος, έχει χτίσει τη φωλιά του πάνω από το σπίτι του παππού. Ο παππούς είναι ξεχασιάρης,  όμως πάντα θυμάται να διαβάσει την εφημερίδα του και να ταΐσει τον Τζίμη. 

Ένα πρωινό ο παππούς βρίσκει τη φωλιά γκρεμισμένη.. 

Ο Τζίμης άφαντος… 

Ο Λαγουδένιος τον ψάχνει παντού… 

Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι ο Τζίμης βρίσκει αγάπη και φιλοξενία σε ένα άλλο μέρος, το Μπουφοχώρι. 

Στην παράσταση παίζουν 7 κούκλες ( άμεσου χειρισμού, muppet, σώματος, μαρότες και γαντόκουκλες) 

Διάρκεια : 50′

Κατάλληλη για παιδιά από 3 ετών.

Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης

Το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης Βυσσινόκηπος είναι ένας πολυχώρος για παιδιά που λειτουργεί στα Ιωάννινα από το 2014. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι επαφή των παιδιών με την τέχνη και η εκπαίδευσή τους μέσω αυτής. Η θεματολογία των δράσεων αφορά τα ενδιαφέροντα και τις αγωνίες των παιδιών και η επιλογή των κειμένων γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια. Στις δράσεις του Βυσσινόκηπου, η τέχνη λειτουργεί ως εργαλείο αποκάλυψης! Ξυπνά την ευαισθησία των παιδιών, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, δημιουργεί φλογερά ενδιαφέροντα και έντονες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις, βοηθώντας τα να μάθουν να λένε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί. Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με την κατάλληλη παιδαγωγική ενθάρρυνση αξιοποιεί, καλλιεργεί και συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Κουκλοθεατρική Σκηνή

Στις παραστάσεις της Κουκλοθεατρικής Σκηνής του Βυσσινόκηπου χρησιμοποιείται κυρίως η τεχνική του επιτραπέζιου Κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες άμεσου χειρισμού, μαρότες, muppet, γιγαντόκουκλες και γαντόκουκλες. Από το 2015 και ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκαν διάφορες παραστάσεις και θεατρικά δρώμενα σε σχολεία και Δήμους της Ηπείρου. Έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις. 

Τον Δεκέμβρη του 2017, η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου συμμετείχε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς με την παράσταση:         

                            « Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο»

Το 2019, η Κουκλοθεατρική Σκηνή του Βυσσινόκηπου συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και στο 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»  με την παράσταση:

                                                   « Ο μωβ κούκος»

Το 2018, η Εβίτα Αγγέλη επιλέχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Κουκλοθέατρου UNIMA, για να συμμετέχει στην διεθνή επιμόρφωση νέων κουκλοπαιχτών σχετικά με τεχνικές και είδη κουκλοθέατρου.
 Τον Απρίλη του 2018, ξεκινά η πρώτη συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.) και ο Βυσσινόκηπος συμμετέχει παρουσιάζοντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε Μουσικούς και Εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. και του εργαστηρίου Φιλοσοφίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Εβίτα Αγγέλη έχει κάνει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με θέμα τη μουσική διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Κουκλοθέατρο.

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...