Δευτέρα , 1 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Παρέμβαση του «Κοινού των Ηπειρωτών» για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές ΕΠΑ 2021-2025

Παρέμβαση του «Κοινού των Ηπειρωτών» για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές ΕΠΑ 2021-2025

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κύριο Σταύρο Παργανά, με θέμα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 απέστειλε χθες η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», όπου αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε – Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από μηνός βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-2027. Στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης επιλέχθηκε να ενημερωθούν το προηγούμενο διάστημα τα Επιμελητήρια, η ΠΕΔ και οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΕΣΠΑ.

Είναι κοινός τόπος ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου συνδέεται άρρηκτα και θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό του Νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (νέο ΕΣΠΑ), ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ περίπου, και μαζί με το πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΠΑ) υπολογίζεται να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο. Και τα δυο πολυετή προγράμματα θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας μας σε βάθος πολλών χρόνων, αρκεί να υπακούουν σε έναν υπερκείμενο στρατηγικό σχεδιασμό που θα δίνει προοπτική στη βάση ιεραρχημένων αναγκών και υποδομών που θα συμφωνηθούν, όπως οι καιροί επιβάλουν, και σε αυτό έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι (Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες της Ηπείρου).

Πρόκειται για θέμα κορυφαίας σημασίας και είναι η ώρα να συνεδριάσει η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία προεδρεύετε και συγκροτήθηκε από το 2019, αλλά δεν έχει συνέλθει μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι άρνηση της πραγματικότητας και των ευθυνών μας, διότι η διαβούλευση δεν μπορεί να εξαντλείται στην απλή ενημέρωση των φορέων και σε διαδικτυακές προτάσεις εκ μέρους των πολιτών.

Επειδή η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, προτείνουμε να συνεδριάσει η Επιτροπή την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι υποχρεώσεις των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορούν να περιμένουν ή να τρέξουν παράλληλα.

Θυμίζω ότι σας είχα απευθύνει αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον περασμένο Ιούλιο και η συζήτηση εκκρεμεί. Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης μας δίνει την ευκαιρία για μια συμμετοχική και εξωστρεφή συζήτηση, αφού προηγήθηκε η ενημέρωσή μας από τα στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Εκτιμώ πως οι λόγοι είναι σημαντικοί και θα συναινέσουν στην πρόταση ο κος Περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των Παρατάξεων για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Με εκτίμηση, Γιώργος Ζάψας

Γιάννενα, 3 Φεβρουαρίου 2021»

Δείτε Επίσης

Κοινό αίτημα τριών Δήμων της Θεσπρωτίας για αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας

Οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, Σουλίου, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, και Φιλιατών, κ. Σπυρίδων Παππάς, ...