Πέμπτη , 24 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα 2023» για την άδεια ίδρυσης Υδατοδρομίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας

Η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα 2023» για την άδεια ίδρυσης Υδατοδρομίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας

Η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023» υπέβαλε ερώτημα για την πορεία της άδειας ίδρυσης Υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδα. Σύμφωνα με τη γνώμη του ερωτώντως δημοτικού συμβούλου, Στάθη Σιούτη, η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα δεν δημιουργεί καμία βάσιμη αισιοδοξία για ταχεία και θετική εξέλιξη της προσπάθειας. Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Σιούτη:

«Τα υδροπλάνα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες και είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αποτελέσουν για την χώρα μας μια αξιόπιστη εναλλακτική ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή.

Ειδικότερα, τα υδροπλάνα με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία μεγιστοποιούν την πολυχρηστικότητά τους, καθώς δύνανται να εκτελέσουν διάφορα είδη πτήσεων όπως: · Τακτικές Επιβατικές πτήσεις, · Έκτακτες Επιβατικές (Charter) · Περιηγητικές (Sightseeing) · Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κλπ) · Νοσοκομειακές · Έρευνας και Διάσωσης.

Είναι ένα ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσον και συνυπάρχει αρμονικά με πλοία, ιδιωτικά σκάφη, αλιευτικά κ.α.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως η ύπαρξη πιστοποιημένου υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδα και κατ’ επέκταση η παρουσία υδροπλάνων σε αυτήν, προσθέτει υπεραξία σε ολόκληρο τον Δήμο μας καθώς και στην περιοχή του Περάματος. Μπορεί να υπάρξει σύνδεση τόσο με εγχώριους τουριστικούς προορισμούς αλλά και με εξωχώριους, όπως με την Κέρκυρα, την Πάτρα και τους Παξούς και ίσως αργότερα με την Αλβανία και την Ιταλία.

Αρχικά σας παραθέτω ένα μικρό ιστορικό της υπόθεσης :

  1. Στις 26.11.2019 οι εταιρείες Hellenic Seaplanes και Ελληνικά υδατοδρόμια καταθέτουν από κοινού την οικονομική τους προσφορά για την έκδοση της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου στα Ιωάννινα.
  2. Στις 12.02.2020 δημοσιεύεται ο νέος  Νόμος 4663 που ορίζει τις σχετικές με τις αδειοδοτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων στην χώρα μας.
  3. Στις 19.02.2020, συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Παροχή Υπηρεσίας Συμβούλου για την αδειοδότηση της ίδρυσης του υδατοδρομίου της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων».
  4. Στις 26.02.2020 ο Δήμαρχος έλαβε την απόφαση για την έγκριση διενέργειας της δαπάνης με απευθείας ανάθεση για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Λίμνης Ιωαννίνων.
  5. Στις 08.04.2020, η Οικονομική Υπηρεσία προτείνει τη ματαίωση της διαδικασίας και τον, εκ νέου,  καθορισμό με την διαδικασία του Συνοπτικού Διαγωνισμού και με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει της τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Ν. 4412/2016.
  6. Στις 13-08-2020 υπογράφεται η Σύμβαση με τον ανάδοχο, με συμβατικό χρονοδιάγραμμα, έως την λήψη άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, 13 μήνες.

Σύμφωνα με τη σύμβαση η υπηρεσία διακρίνεται σε 3 φάσεις. Οι 2 πρώτες αφορούν τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και την εκπόνηση των συμβατικών μελετών. Η 3η  φάση  αφορά την κατάθεση του τεχνικού φακέλου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται και ολοκληρώνεται με την έγκριση του φακέλου και την έκδοση της Άδειας Ίδρυσης Υδατοδρομίου από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα η λήξη της 2ης φάσης και εκκίνηση της 3ης πραγματοποιείται μετά από 7 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Δηλαδή, ο τεχνικός φάκελος για την αδειοδότηση ίδρυσης του υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδα έπρεπε να είχε κατατεθεί προς έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 13-03-2021.

Σήμερα, ένα μήνα μετά την παραπάνω ημερομηνία ΔΕΝ έχετε παραλάβει ούτε τη 2η φάση της μελέτης.

Ερωτάσθε :

  1. Γιατί υπάρχει όλη αυτή η καθυστέρηση;
  2. Ποιό το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα μέχρι την λήψη της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου Λίμνης Παμβώτιδας;»

Δείτε Επίσης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “Συνάδελφος επιβεβαιώνει τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανθρώπινη αποστολή μας”

Σήμερα ενημερωθήκαμε από συμπολίτη μας (τα στοιχεία του είναι στην διάθεση της Ένωσής μας) για ...