Τετάρτη , 12 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Παρέμβαση υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης από το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Παρέμβαση υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης από το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας, έκανε την εξής τοποθέτηση* στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου, σχετικά με την κακοποίηση και τα δικαιώματα γυναικών, ανδρών και παιδιών:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκ μέρους της παράταξής μου -και πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης- αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε ένα τεράστιο ζήτημα που συγκλονίζει την χώρα και αφορά στις καταγγελίες για την κακοποίηση των ανθρώπων, γυναικών, ανδρών και παιδιών: στον σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασης.

Θεωρούμε πως ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών και ανδρών που έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε ό,τι αφορά το trafficking παιδιών και γυναικών, περίπτωση στην οποία αρρωστημένα μυαλά φαίνεται ότι κατά κόρον και μέσα από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες επεδίωκαν τον βιασμό, την καταστροφή και τον εξευτελισμό των θυμάτων, θεωρούμε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, η υπόθεση Λιγνάδη είναι μαύρη σελίδα για την ελληνική πολιτεία!

Ζούμε σε μια κοινωνία που δυστυχώς η εξουσία, η δύναμη, η εκμετάλλευση, το χρήμα μας έχουν αλλοτριώσει και η αξία του ανθρώπου φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όμως, ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποιο κι αν είναι το ερώτημα, όπως μας είπε ο Αντρέ Μπρετόν.

Σε ό,τι μας αφορά θέλουμε να συγχαρούμε όλα τα θύματα, που με δύναμη ψυχής βγήκαν να καταγγείλουν όλα όσα αποτρόπαια έζησαν, προκειμένου να σπάσει το απόστημα της κακοποίησης στη χώρα μας. Καταδικάζουμε τη βία. Το Κοινό των Ηπειρωτών στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα και άνδρα, που κακοποιείται λεκτικά και σωματικά, δίπλα σε κάθε παιδί, του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, που χρησιμοποιούνται ως δούλοι στη σύγχρονη οικονομία.

Τέλος, προτείνουμε την άμεση σύγκληση της Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ισότητας με όλους τους θεσμικούς φορείς, Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Αστυνομία, Περιφερειακή Εκπαίδευση & υπεύθυνους για μπούλινγκ, Εργατικό Κέντρο και Επιθεώρηση Εργασίας για τους χώρους εργασίας, προκειμένου να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην Ήπειρο σήμερα.

Δηλώνουμε, με αίσθημα ευθύνης, ότι θα συνταχθούμε με όλα τα κινήματα που διεκδικούν την αλλαγή του Νόμου για την παραγραφή κακουργημάτων αυτής της φύσεως στην 15ετία. Εγκλήματα κατά του ανθρώπου, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, δεν παραγράφονται, δεν ξεχνιούνται και προσιδιάζουν με τα εγκλήματα πολέμου!

Ως κοινωνία θα πρέπει να μην αποσιωπούμε τη βία στα σχολεία, τη βία στο χώρο εργασίας, τη σωματική βία και τον εξαναγκασμό του ανθρώπου στην υποδούλωση. Αν σκεφτούμε ότι η εμπορία παιδιών και γυναικών, με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, φαίνεται να είναι ισάξια σε έσοδα με το εμπόριο ναρκωτικών παγκοσμίως, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και δομές για την καταπολέμηση της βίας. Για αυτό και η Γενική Γραμματεία Ισότητας θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να αποτελεί μέρος της οικογενειακής ζωής!

Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, προστασία της ανθρώπινης υπόστασης, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στήριξη των θυμάτων από την ελληνική πολιτεία με πράξεις και όχι με λόγια!

Οφείλουμε οι περιφερειακοί Σύμβουλοι, με την αυξημένη ευθύνη που περιβάλει την θεσμική μας ιδιότητα, να απομονώσουμε περιστατικά, όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκα, όπου και αν τα συναντούμε, και να απλώσουμε μια ομπρέλα προστασίας στους αδυνάτους της κοινωνίας μας.»

*Το κείμενο επεξεργάστηκε ο τομέας δικαιωμάτων και ισότητας  της παράταξης.

Δείτε Επίσης

Οι 200 νίκες του ΠΑΣ, στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League

Έγιναν πέντε συναντήσεις από τις επτά της 16ης αγωνιστικής λόγω Covid-19, σημειώθηκαν μόλις έξι γκολ, ...