Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Από: Χάρης Δάφλος

Με την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις για την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Προηγήθηκε η δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με ελάχιστες παρουσίες -λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου- και με τήρηση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Τόσο στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όσο και στο Ηρώο Μπιζανομάχων, παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κώστας Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλογιάννης και κα Μαρία Κεφάλα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Μερόπη Τζούφη, Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, και η ηγεσία του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε ότι τιμά όλους όσοι έπεσαν ηρωικά για την Απελευθέρωση της Ηπείρου.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κώστας Τασούλας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…γιορτάσαμε όχι μεγαλοπρεπώς, αλλά σεμνοπρεπώς, με τον ίδιο σεβασμό στη συλλογική μνήμη, με αυτή την παράξενη αλλαγή που επέβαλε η πανδημία».

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία και απηύθυνε και πάλι έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ως ημερομηνία – σταθμό τόσο για την Ήπειρο, όσο και για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την 21η Φεβρουαρίου 1913 η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κα ΜερόπηΤζούφη.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Πρωτόγνωρη η φετινή πανηγυρική εκδήλωση

Τελείως διαφορετική ήταν -σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- η φετινή πανηγυρική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, αφού στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών παραβρέθηκαν μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Η κεντρική ομιλία έγινε μέσω video από τον συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την 21η Φεβρουαρίου κορυφαία μέρα για την πόλη, τονίζοντας ότι «…αποτελεί τη μέρα κατά την οποία συντελέστηκε το θαύμα».

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Ηπειρωτών τόσο στην Επανάσταση του 1821, όσο και στη σύσταση και στήριξη του Ελληνικού Κράτους.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνησή της, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια το γεγονός ότι βρίσκεται στα Γιάννινα για τον εορτασμό από κοινού με τους δημότες Ιωαννίνων της 108ης επετείου από την Απελευθέρωση της πόλης.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Δείτε Επίσης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ :Τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος του Corfu Spirit

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό ημεδαπού μέλους πληρώματος, κατά την προετοιμασία απόπλου ...