Σάββατο , 3 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ανοιχτή εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με θέμα: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον προαύλιο χώρο Πολιτιστικού Κέντρου «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) και ώρα 18:00 – 21:00.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή των επιχειρήσεων της πόλης μας, ΒΙΚΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ και ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ, οι οποίες πρωτοπορούν στην παραγωγή ενέργειας με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Local4Green+ στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο Δήμος μας τους τελευταίους 16 μήνες.

Το έργο Local4Green+ χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.

Η εκδήλωση είχε στόχο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Τοπικές Επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε καθαρές μορφές ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον και το Ευ ζην των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, Γιώργος Παππούς. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου απηύθυνε χαιρετισμό κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους στόχους της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος Μιχαήλ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωσνταντίνος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ακόμη 

-ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Καραγιάννης Ιωάννης,

-ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βορείων Τζουμέρκων κ. Λάμπρος Ιωάννης

-ο Δήμαρχος Φιλιατών, κ. Σπυρίδων Παππάς

-Ο τ. Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ. Μιχελάκης Βασίλειος, 

-ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Τσίγκρος Ιωάννης, 

-Στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης μεταξύ του Δ. Ιωαννιτών και τοπικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Local4GreenPlus. Το πάνελ συζήτησε για τη σημασία που έχει η στροφή των επιχειρήσεων σε φιλικές μορφές ενέργειας για το Περιβάλλον καθώς και τον υπερτοπικό χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων. Επιπλέον αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο πάνελ συμμετείχαν:

-Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Προστασίας Περιβάλλοντος, Λίμνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Δ. Ιωαννιτών, κ. Βασίλης Βλέτσας. 

-Ο Γενικός Διευθυντής Εργοστασίων της εταιρείας Βίκος, Μιχάλης Παπασταύρος,

-Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, κ. Ανδρέας Δημητρίου

-Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ κ. Ερμής Νάκης.

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μηχανολόγος Μηχανικός ειδικός σε θέματα ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας και επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Local4GreenPlus για την Ελλάδα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν δραστηριότητες STEAM ρομποτικής για μαθητές δημοτικού με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από την STEAM Education Ήπειρος, καθώς και δραστηριότητες εικαστικών από τα ΚΔΑΠ του Δ. Ιωαννιτών.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...