Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Απασχόληση / Σειρά επερχόμενων κινητοποιήσεων από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

Σειρά επερχόμενων κινητοποιήσεων από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα το απόγευμα της Κυριακής 18/4 στα Παλιά Σφαγεία.

Οι εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, μετέφεραν την πείρα τους από τους χώρους των s/m, τις τηλεποικοινωνίες, καθώς και την τηλεργασία, αναδεικνύοντας τις δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες δουλεύουν όλο αυτό το χρόνο οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους μέσα στην πανδημία.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, «που δρομολογούν κυβέρνηση και εργοδοσία στον κλάδο και συνολικά, φέρνοντας τις ανατροπές του αιώνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει την κατάργηση του 8ώρου, τη θέσπιση της 10ωρης δουλειάς, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η συνέλευση πήρε απόφαση για απεργία στις 6 Μαΐου, μέρα κατά την οποία η εργατική τάξη θα τιμήσει τους νεκρούς της και θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά.

Παράλληλα, και για την προστασία της απεργίας, πήρε απόφαση για μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, στα πλαίσια της κλιμάκωσης των αγώνων μέχρι τις 6 Μαΐου:

 • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΕΚΙ τη Δευτέρα 19/4, στις 18:30 μ.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου
 • Κινητοποίηση την Τετάρτη 21/4, στις 9:30 το πρωί, στα Δικαστήρια, κατά την εκδίκαση έφεσης που κάνει το s/m Market In ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία δικαίωσε τους εργαζόμενους για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας των Market In και είμαστε στο πλευρό τους.
 • Συμμετοχή την Πέμπτη 22/4 στην πανυγειονομική απεργία, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.
 • Συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου μας. Δίνουμε δυναμικό «παρών» την Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 8:30 το πρωί, στα ΙΚΕΑ και στα Jumbo.
 • Αγωνιστικός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με απεργία στις 6 Μάη.

Ακολουθεί -αναλυτικά- η ανακοίνωση του Σωματείου:

«ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ , Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ  ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφε – συναδέλφισσα,

Εδώ και ένα χρόνο ζούμε όλοι τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές μας. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά εκτός ΜΕΘ και η κατάσταση, η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά και της πόλης μας, είναι εκρηκτική, αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Στους χώρους δουλειάς τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, αφού δεν τηρείται κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποκρύπτονται κρούσματα και να κινδυνεύει η υγεία μας.

Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, όπου ήδη θρηνούμε νεκρούς, έχουν κυριολεκτικά τσακιστεί εδώ και ένα χρόνο, βγάζοντας τεράστια κέρδη για τους σουπερμαρκετάδες. Στο εμπόριο, με τα απανωτά lockdown, επικρατεί η ανασφάλεια για το αύριο, με αναστολές να συνεχίζονται, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργοδότες ροκανίζουν τις κανονικές άδειες των εργαζομένων. Κυβέρνηση και εργοδοσία, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Οι συνάδελφοί μας από τα Market In (πρώην «Καριπίδης) σέρνονται για άλλη μια φορά στα δικαστήρια την Τετάρτη 21/4, διεκδικώντας να γυρίσουν πίσω στη δουλειά τους. Ενώ υπάρχει πρωτόδικη απόφαση -που πάρθηκε υπό την πίεση του ταξικού κινήματος- ότι είναι εργαζόμενοι της επιχείρησης, η εργοδοσία έχει κάνει έφεση για αναίρεση.

Στα ΙΚΕΑ οι συνάδελφοι είναι σε αναβρασμό, γιατί γνωρίζουν τι τους περιμένει, μετά την ανακοίνωση του ομίλου ότι θα μειωθούν τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος στα Γιάννενα στο ½. Τους περιμένουν απολύσεις, αλλαγές συμβάσεων, μειώσεις μισθών.

Στα Jumbo φημολογείται ότι θα κλείσει το ένα κατάστημα, υπάρχουν εργαζόμενοι σε αναστολή, σε άλλους δίνονται κανονικές άδειες. Δημιουργούν συγχύσεις, θολώνουν τα νερά, κρατάνε σε αναμονή τους εργαζόμενους.

Το τελευταίο διάστημα ήρθαν δεκάδες καταγγελίες στο Σωματείο μας για εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα σε μεγάλη αλυσίδα s/m, όπως και για την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, που εξαπολύει η εργοδοσία διαμέσου των προϊσταμένων της, λόγω των αξιολογήσεων, οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο από την επιχείρηση. Η «προαιρετική» δουλειά τις Κυριακές, το αν κάνει κάτι παραπάνω για την εταιρεία ο εργαζόμενος στο πόστο του (αν αυξάνονται τα κέρδη, αν εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες) μετρούν στον βαθμό αξιολόγησης!!!

Δεν τους φτάνουν όλα τα μέτρα, που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα για χάρη των αφεντικών, θέλουν να μας αποτελειώσουν. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο από καιρό, φέρνοντας τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Θέλουν να επιβάλουν την 10ωρη εργασία και την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τσάκισμα στο ασφαλιστικό, η τηλεργασία γενικεύεται ανεξέλεγκτα και η Κυριακάτικη Αργία είναι παρελθόν.

Το θράσος περισσεύει!!! 135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο, που καθιέρωσε το 8ωρο, η κυβέρνηση επιδιώκει τον φετινό Μάη να γκρεμίσει κατακτήσεις δικαιωμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή των εργαζομένων, την οικογένεια, την ξεκούραση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Η 1η Μάη είναι για μας μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και των Σωματείων τους και όχι των κυβερνήσεων των εργοδοτών και των ξεπουλημένων εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ!!!

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας. Παλεύουμε για ζωή με δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έχουμε το δίκιο, τη φωνή και τη δύναμη, που βρίσκεται μέσα στην οργάνωση και στην πάλη με το ταξικό Σωματείο μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα, καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος.
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και στις ευέλικτες μορφές εργασίας.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...