Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σκρέκας: Ζητάμε τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκρέκας: Ζητάμε τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτήν την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά σταθερά από όλα τα όργανά της Ένωσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύμβαση αγοράς ακινήτου όπου θα συστεγάσει υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε 9 μισθωμένα κτήρια.

Ο υπουργός προανήγγειλε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδόν ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή νέων αιτήσεων κατασκευής φωτοβολταϊκών. Θα απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και σε μονάδες μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα που θέλουν να αυτοπαράγουν και να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια καθώς και σε επενδυτές παραγωγούς ενέργειας που θέλουν να πουλούν ενέργεια στο σύστημα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, θα προωθηθούν επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες αποθήκευσης στις στέγες των κατοικιών τους. Επίσης, για τον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης θα υπάρξει ένας ξεχωριστός ενεργειακός χώρος για να υπάρξει μια μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ, μάλιστα, ήδη ολοκληρώνει και μια μελέτη όπου ακόμα και σε κορεσμένους νομούς της χώρας, που σήμερα οι αιτούντες λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις σύνδεσης με το σύστημα, να υπάρξει ένας επιπλέον ενεργειακός χώρος σε ότι αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή δώσαμε νομοθετικά προτεραιότητα σε αυτά και έτσι ένας αγρότης μπορεί να κατασκευάσει ένα φοτοβολταϊκό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις ανάγκες του προκειμένου να αυτοκαταναλώνει το ένα τέταρτο της παραγόμενης ενέργειας και τα άλλα τρία τέταρτα να τα πουλάει στο σύστημα και με τα έσοδα αυτά να αποσβένει γρηγορότερα την φωτοβολταϊκή του επένδυση. Όπως είπε, ήδη μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει σήμερα πρόγραμμα με το οποίο χρηματοδοτείται το 50% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και μπαταριών. Ο υπουργός ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τέτοιες επιδοτήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων και αποθήκευσης τόσο για τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα.

Ερωτηθείς από βουλευτές για τις επιστροφές στο αγροτικό ρεύμα, ο υπουργός ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει και κάποιοι αγρότες – εξ όσων γνωρίζει – έχουν ήδη λάβει πιστωτικούς λογαριασμούς, όπου εάν προσθέσουν και την αρχική έκπτωση του ΤΟΔΕ το ποσοστό αγγίζει περίπου το 80% της επιστροφής. Για το 2022 και μετά, είπε, πως υπάρχει η πρόβλεψη για το 60% της επιδότησης και θα δούμε τι μπορεί να κάνουμε ακόμα περισσότερο ειδικά όταν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες με τα ποτίσματα.

Ο υπουργός σημείωσε πως «δεν μπορεί να απορροφηθεί το 100% της αύξησης στην ενέργεια αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ και την τελευταία δυνατότητα που υπάρχει τόσο μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, πάντα όμως διατηρώντας την δημοσιονομική σταθερότητα και ισορροπία γιατί εάν χαθεί αυτή όλα όσα έχουμε κάνει θα πάνε στράφι».

Ο υπουργός απέδωσε την οξύτητα της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα και στο γεγονός, όπως είπε, ότι επί πέντε χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προωθήθηκαν οι ΑΠΕ ώστε αυτές να είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στον ενεργειακό μίγμα της χώρας. Το 2021, σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα ήταν στις χώρες που κατάφεραν να έχουν πάνω από 1 GWatt από ΑΠΕ.

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως εμείς παραλάβαμε την εταιρεία σε πλήρη αποεπένδυση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ αγόρασε 18.500 στύλους για ηλεκτροδότηση ενώ το 2021 αγοράστηκαν πάνω από 80.000 στύλοι. Οι χρόνοι αποκατάστασης των ζημιών στην τελευταία κακοκαιρία μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με την κακοκαιρία της Μήδειας και πρόσθεσε πως στο Μάτι όταν τρείς γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούσαν 7.500 παροχές βρέθηκαν εκτός συστήματος, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε 7 ημέρες για να τις επισκευάσει, ενώ για τις 79 γραμμές μέσης τάσης που βρέθηκαν εκτός συστήματος στην πρόσφατη κακοκαιρία και αφορούσαν 200.000 παροχές και κάλυπταν δεκάδες δήμους οι ζημιές αποκαταστάθηκαν σε τρείς ημέρες!

Σχετικά με την πορεία των υπογειοποιήσεων, ο υπουργός ανέφερε πως για το 2020 προβλέπεται στο σχέδιο να έχουμε 1000 χιλιόμετρα νέων υπογειοποιήσεων και 1.500 χιλιόμετρα δικτύου το 2023.

Ερωτηθείς για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας εκτίμησε πως σε 32 με 36 μήνες από τώρα θα λειτουργήσει το φράγμα.

Αναφορικά με το κτήριο που θα αγοράσει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συστεγάσει 9 υπηρεσίες του που σήμερα στεγάζονται σε οκτώ μισθωμένα κτήρια που κοστίζουν περίπου 120.000 με 130.000 μηνιαία, δηλαδή πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως, ο υπουργός ανέφερε πως ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να τα συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο κτίριο, σύγχρονο, μοντέρνο, υψηλότερης ενεργειακής βαθμίδας, ώστε με αυτό τον τρόπο τελικά να εξοικονομήσει κόστος και θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Υπογράμμισε πως το κτήριο αυτό απέχει 200 μέτρα από στάση του ΜΕΤΡΟ και προέκυψε μετά από ανοικτό διαγωνισμό. Μάλιστα είχε ενημερωθεί όχι μόνο η μεσιτική αγορά αλλά και οι τράπεζες σε περίπτωση που είχαν κάποιο κατάλληλο ακίνητο να προσφέρουν από κατάσχεση. Το τίμημα του ακινήτου είναι εύλογο, σημειώνοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άλλη ΔΕΚΟ είχε αγοραστεί ένα παρακείμενο ακίνητο στα 1.869 ευρώ/ τ.μ. ενώ το ακίνητο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ το απέκτησε στα 1.653 ευρώ/τ.μ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως οι μετασκευές του κτηρίου και τα έργα που αφορούν τον καλύτερο εξαερισμό του είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό. Η αγορά του ακινήτου ήταν ενταγμένη στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ και κατά το τμήμα της ιδιωτικοποίησης και ήταν καταγεγραμμένο σε όλες τις σχετικές μελέτες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε γνωστό πως το κόμμα του θα ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την ακραία κρίση ακρίβειας στο ρεύμα και τα μέτρα βιωσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς, όπως τόνισε, «βρισκόμαστε πλέον σε αναντίστρεπτες και καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά και στα νοικοκυριά και στο επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας και στο επίπεδο του κινδύνου λουκέτων και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ενός ντόμινο, δηλαδή, που μπορεί να ακολουθήσει».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, ζήτησε από τον υπουργό «να στραγγιστεί ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ και οι 36 δόσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων να γίνουν 96 και ει δυνατόν να χαριστούν κάποιες προσαυξήσεις και πρόστιμα, τα οποία σε αυτήν την περίπτωση, τώρα, της μεγάλης κρίσης, δεν βοηθάνε σε τίποτα στην εισπραξιμότητα των οφειλών». Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, αναρωτήθηκε πότε ο αγροτικός κόσμος θα λάβει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και εάν αυτή θα έρθει εφάπαξ. Τί προβλέπεται να γίνει με τις ΤΟΕΒ που έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, πως θα καθοριστούν τα αρδευτικά τέλη στους αγρότες, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Και εάν θα πάρξει ανάληψη από την κυβέρνηση ή επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο ενεργειακό κόστος στις ΔΕΥΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, επισήμανε ότι οι πιέσεις που υπάρχουν σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τρομακτικές και τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί δεν έχουν φανεί και δεν φαίνονται, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων και είναι θέμα πλέον υπαρξιακό και βιωσιμότητας.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...