Σάββατο , 4 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης: “Νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές όπου εκπονείται πράξη εφαρμογής”

Σταύρος Καλογιάννης: “Νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές όπου εκπονείται πράξη εφαρμογής”

Το θέμα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με σχετική Ερώτησή του (αρ. πρωτ. 6630/2021) προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μετά από συναντήσεις που είχε με κατοίκους των περιοχών Ζευγάρια, Περίβλεπτος, Τσιφλικόπουλοτων Ιωαννίνων και μηχανικούς-μελετητές.

Ειδικότερα, βάσει της Εγκυκλίου 18734/216/2020 του ΥΠΕΝ, σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής,δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας πριν την κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της εκπονούμενης μελέτης. Δεδομένου ότι η κύρωση μιας πράξης εφαρμογής στο σύνολό της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η Εγκύκλιος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ιωαννιτών, στους οποίους εκπονείται μελέτη πράξης εφαρμογής.

Με την πρότασή του ο Σταύρος Καλογιάννης είχε ζητήσει την επανεξέταση της Εγκυκλίου, ώστε να επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές η έκδοση οικοδομικής άδειας:

α)στις ιδιοκτησίες οι οποίες δεν οφείλουν εισφορά σε γη,

β) στις ιδιοκτησίες για τις οποίες η οφειλόμενη εισφορά σε γη είναι μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας.

Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς αναφέρει ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την αντιμετώπισή τους θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Δείτε Επίσης

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ιερομόναχου Αθανάσιου Χατζή

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ιερομόναχου Αθανάσιου Χατζή. ...