Τετάρτη , 11 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενισχύσει την ηλεκτροφόρο περίφραξη για προστασία από τους αγριόχοιρους

Σταύρος Καλογιάννης: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενισχύσει την ηλεκτροφόρο περίφραξη για προστασία από τους αγριόχοιρους

Το θέμα αποζημίωσης των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από αγέλες αγριόχοιρων, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης. Συγκεκριμένα, κατέθεσε επανειλημμένα Ερωτήσεις (αρ. πρωτ. 6523/2022, 782/2022) προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτείνοντας συγκεκριμένη και κοστολογημένη δράση ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης των καλλιεργειών, με σκοπό την προστασία τους.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Στύλιος αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛ.Γ.Α. καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα. Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/2010 Νόμο ‘’Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας’’, βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α., όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Η Π.Ε. Ιωαννίνων δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

Η δράση ‘’αγορά – εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης’’ για την προστασία των καλλιεργειών/εκτροφών, έχει ως στόχο τη συγκράτηση εκτός καλλιέργειας/εκτροφής της άγριας πανίδας, η οποία προστατεύεται και δεν είναι επιθυμητή η εξολόθρευσή της. Συγκεκριμένα, η δράση αφορά στην ενίσχυση για την αγορά ηλεκτροφόρας περίφραξης των επιλέξιμων γεωργικών γαιών ως τρόπο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά στην οργανωμένη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες, με απώτερο σκοπό στη μείωση της ανθρωπογενούς θνησιμότητας των ζώων αυτών. Ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί προστατευόμενο είδος. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η δράση δεν αφορά στην προστασία της καλλιέργειας/εκτροφής, παρά μόνο ως αποτέλεσμα προστασίας του είδους εισβολέα, δεν μπορεί να ενισχυθεί η ηλεκτροφόρος περίφραξη για την προστασία των καλλιεργειών από τους αγριόχοιρους.

Πέραν αυτών, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των νεότερων συνθηκών, και οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο μας τελεί σε γνώση του προβλήματος και βρίσκεται διαρκώς σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, ενώ παράλληλα μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής άλλων δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.»

Δείτε Επίσης

Ευχές από την Βουλευτή Ιωαννίνων Ν.Δ. Μ. Κεφάλα

“Το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της ...