Τετάρτη , 7 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Σταύρος Καλογιάννης: Υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της Αμφιθέας

Σταύρος Καλογιάννης: Υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της Αμφιθέας

Την ανάγκη επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα εκκαθαριστικά σημειώματα παρελθόντων φορολογικών ετών, με τα οποία επιβάλλονταν πολύ υψηλοί Φόροι Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), λόγω λανθασμένης εφαρμογής, μέχρι πρόσφατα, των συντελεστών Σ.Α.Ο και Σ.Ο. στην Αμφιθέα του Δήμου Ιωαννιτών, έθεσε για πολλοστή φορά ο Σταύρος Καλογιάννης στον Υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας σχετική Αναφορά στη Βουλή (αρ. πρωτ. 4019/2021), μετά από συνεργασία που είχε με κατοίκους της Αμφιθέας.

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τις επιπτώσεις των ληφθέντων φορολογικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις της φορολογικής νομοθεσίας που υποβάλλονται από φορείς και συλλόγους. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμβατότητά τους με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Επίσης, ο Υφυπουργός κοινοποιεί και έγγραφο του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το ζήτημα που τίθεται στην εν λόγω αναφορά σχετίζεται με την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α., γεγονός που εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας, καθώς συνδέεται με τη γενικότερη χάραξη της φορολογικής πολιτικής, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προϋποθέτει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α’), οι οποίες είναι εφαρμοστέες στην εν λόγω περίπτωση, ορίζεται το πεδίο εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί των δικαιωμάτων σε ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων, οι απαλλαγές και εκπτώσεις επ’ αυτού. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία των ακινήτων καθώς και οι συντελεστές που ισχύουν κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας. Οποιαδήποτε τροποποίηση τιμών η συντελεστών μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής δεν ισχύει αναδρομικά».

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Το θέμα που ταλανίζει τους κατοίκους της Αμφιθέας είναι σοβαρό. Συμπολίτες μας έχουν επιβαρυνθεί, τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας εξ αιτίας λαθών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Θα συνεχίσω να επιμένω στην εξεύρεση δίκαιας λύσης για τους συμπολίτες μας».

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...