Τρίτη , 29 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Στη Γαλλία με το Erasmus το 7ο Γυμνάσιο

Στη Γαλλία με το Erasmus το 7ο Γυμνάσιο

Στις 16 Μαΐου 2022, οι καθηγήτριες Γιαννούλα Πάντου, Πηνελόπη Νουτσοπούλου και Θεοδώρα Πρίντζιου με 8 μαθητές/τριες του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ταξίδεψαν στο Mouvaux (κοντά στην πόλη Lille) της Γαλλίας, στο Collège Maxence Van Der Meersc, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “Sing and dance your roots”. Ήταν το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος στη Γαλλία, τη συντονίστρια χώρα.
Ο στόχος μας επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι μαθητές μας μέσα από ελληνικούς χορούς και τραγούδια κατάφεραν με ευαισθησία και υπευθυνότητα να προβάλουν τον λαϊκό μας πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα να πάρουν στοιχεία πολιτιστικά άλλων λαών: Γάλλων, Ιταλών, Βουλγάρων και Ρουμάνων, μαθαίνοντας δικά τους τραγούδια και δικούς τους χορούς.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαμονής τους, οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες (workshops) όπως διάλογοι γνωριμίας και εκμάθηση χορών και τραγουδιών. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία συνεργάστηκαν με εφήβους άλλων χωρών και ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες. Βίωσαν για λίγο τον τρόπο ζωής των Γάλλων συνομηλίκων τους (φιλοξενία σε σπίτια, τοπικά φαγητά, λειτουργία σχολείου, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς). Κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης εκδρομής στο Παρίσι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης: Πύργο του Άιφελ, Λούβρο, Μουσείο σύγχρονης τέχνης
(Beaubourg), την περίφημη εκκλησία Sacré-Coeur στη Μονμάρτη,το Moulin Rouge και την Παναγία των Παρισίων. Στο τέλος της μέρας απόλαυσαν και μια βόλτα στον Σηκουάνα με τα bateaux-
mouches. Επισκέφτηκαν επίσης την γραφική και πανέμορφη πόλη Brugesτου Βελγίου, την λεγόμενη “Βενετία του Βορρά”, όπου περιηγήθηκαν στις πλατείες και στους δρόμους της και θαύμασαν τα όμορφα κτίρια μέσα από μια βαρκάδα στα κανάλια της πόλης.
Οι παρέες, οι εκδρομές, τα γέλια, οι χοροί και τα τραγούδια έκαναν τους μαθητές να έρθουν πολύ κοντά μέσα σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα ο αποχαιρετισμός να καταλήξει σε δυνατές συγκινήσεις, δάκρυα και υποσχέσεις ότι «θα ξαναβρεθούμε».
Τελικά δεν είναι απλά ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι ταξίδι ζωής που ανοίγει νέους ορίζοντες.
Η συντονίστρια του προγράμματος
Γιαννούλα Πάντου

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...