Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26/4, στις 12:00 μ.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26/4, στις 12:00 μ.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου

Στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων, που έλαβαν χώρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Ιωαννίνων, η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους καλλιτέχνες της πόλης των Ιωαννίνων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26/4, στις 12:00 μ.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπερνάει η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία, αντί να απαντά και να απολογείται σχετικά με τις καταγγελίες της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου για αδιαφανείς διαδικασίες και πρακτικές στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, τροφοδοτεί τα ΜΜΕ και τους δημότες της πόλης με ψεύδη, ανακρίβειες και αοριστολογίες.

1.           Δεν απαντά στην καταγγελία ότι η νέα ανάθεση ποσού 40.000€ δεν έγινε μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά απ’ ευθείας από την Πρόεδρο του Δ.Σ., κα Κωτσαντή. Ισχυρίζεται ψευδώς η ότι απόφαση νομιμοποιείται από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. Κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν έχει η συγκεκριμένη επιτροπή. Ούτε ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ούτε η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Α., ούτε φυσικά άλλη προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., που επικαλείται η Δημοτική Αρχή, δεν το επιτρέπουν.

2.           Δεν απαντά αν υπήρξε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, το οποίο ισχυρίζεται ΨΕΥΔΩΣ ότι στηρίζει. Ο λόγος είναι προφανής. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.

3.           Δεν απαντά στην καταγγελία ότι δεν υπήρξε έγκριση του προϋπολογισμού εκ μέρους του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για την κατάπτυστη ανάθεση του έργου: «Από γιορτή σε γιορτή – Η Πασκαλιά της λευτεριάς». Ο λόγος είναι προφανής. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

4.           Δεν απαντά στην καταγγελία αν έγινε «διερεύνηση του τρόπου υλοποίησης της παραγωγής του φθινοπώρου 2020, που το Δ.Σ. ανάθεσε σε μέλος του». Και φυσικά όχι μόνο δεν απαντά, αλλά ούτε ενημερώνει το κοινό ότι η συγκεκριμένη παραγωγή, η οποία δεν διερευνήθηκε, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, εξοφλήθηκε κανονικά χωρίς να παρουσιαστεί έστω και σε video!

5.           Ισχυρίζεται ΨΕΥΔΩΣ ότι η Πρόεδρος του Δ.Σ. είχε δικαίωμα να υπογράψει συμβάσεις ανάθεσης για παραγωγή που αποφάσισε η επιτροπή και ότι όλα έγιναν καλώς. Παρ’ όλα αυτά , δύο ώρες μετά, ορίζει εκτάκτως συνεδρίαση για σύγκληση Δ.Σ. τη Μεγάλη Τρίτη και -εκτός από την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή- προσθέτει εκ των υστέρων σαν θέμα την «έγκριση από το ΔΣ της πρότασης της τριμελούς επιτροπής και την επικύρωση των καταρτισθέντων συμβάσεων». Είχε τελικά δικαίωμα η Πρόεδρος να υπογράψει συμβάσεις και να προχωρήσει σε αναθέσεις; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Αν είχε, γιατί έρχεται το θέμα στο Δ.Σ. εκ των υστέρων; Η ερώτηση είναι ρητορική και αρμόδια είναι να απαντήσουν τα δικαστήρια, τα οποία η Δημοτική Αρχή βάζει στο κάδρο, μιλώντας για «συκοφαντίες» εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου…

6.           Δεν απαντά προς τι η βία να γίνει η συγκεκριμένη ανάθεση πέντε(!) μόλις ημέρες πριν την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή ούτε αν η απόφαση της αυτή δεσμεύει τον νέο διευθυντή/διευθύντρια.

Με αφορμή την παραβίαση οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας και -ούτε κατ’ επίφαση- την τήρηση κανόνων μιας υποτυπώδους νομιμότητας στην ανάθεση 40.000€ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων προς την παράσταση «Από γιορτή σε γιορτή – Η Πασκαλιά της Λευτεριάς», καταγγέλλουμε την πρωτοφανή επίθεση του Δήμου Ιωαννιτών προς την Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου και καλούμε σύσσωμο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και τους δημότες, συμπολίτισσες/ες στην κινητοποίησή μας, τη Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου, στις 12.00 μ.μ. στη Περιφέρεια Ηπείρου, στηρίζοντας τους πληττόμενους εργαζόμενους των κλάδων των τεχνών.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων καλλιτεχνών του τόπου για ίσες ευκαιρίες και εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, ισονομίας και δικαιοσύνης, που αρμόζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, με τη συκοφάντηση που έχουμε δεχτεί στον δίκαιο αγώνα μας για δουλειά με δικαιώματα, στην κρίση που βιώνουμε, διεκδικούμε πλέον το αυτονόητο: την εφαρμογή των αρχών της δημοκρατίας, που πλήττονται στη βάση τους από την πολιτική των φορέων του Δήμου Ιωαννιτών, στον πιο κρίσιμο και ευαίσθητο κλάδο μιας υγιούς κοινωνίας, αυτόν του πολιτισμού.

Είμαστε σύσσωμο, ενωμένο, το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και συμπορευόμαστε με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και φορείς, ζητώντας διαφάνεια, αξιοπρέπεια, απασχόληση για όλους τους επαγγελματίες καλλιτέχνες εργαζόμενους της περιοχής.

Είμαστε μαζί!

Είμαστε όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης!

Ο πολιτισμός είναι δημοκρατία και ανήκει στους πολίτες, όχι στην εκάστοτε δημοτική αρχή και στους πελάτες της!

Όλοι στην κινητοποίηση της Μεγάλης Δευτέρας, στις 12.00 μ.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου!»

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...