Μετά την κοινή σύσκεψη του Αμπελουργικού του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή του νομού, την Τρίτη, στην Ζίτσα και λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο πάλης απ;o την πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην Νίκαια της Λάρισας στις 15/12/2024 ο Αμπελουργικός και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους αμπελουργούς, κτηνοτρόφους πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους της περιοχής στην συγκέντρωση- διαμαρτυρία που θα γίνει την Κυριακή 26 Γενάρη στις 12 π.μ στην Ζίτσα (Παλιό Δημαρχείο).
Οι Σύλλογοι διεκδικούν:
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.Να καταργηθεί το “αίσχος”των ανοικτών τιμών και να γνωρίζει εκ των προτέρων ο κτηνοτρόφος,αμπελουργός,αγρότης την τιμή του προϊόντος που παράγει.
- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
- Καμία μείωση στις ενισχύσεις Να πληρωθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Μέτρα προστασίας από τους αγριόχοιρους και τις φυσικές καταστροφές.
- Στα προγράμματα των νέων αγροτών οι προϋποθέσεις ένταξης να διευρυνθούν και να περιοριστούν οι ασφαλιστικές δικλείδες.
- Αφορολόγητο στα 12,000 ευρώ συν 3,000 για κάθε παιδί
- Απόσυρση της συμφωνίας Ε.Ε – Mercosur που ευνοεί τις εισαγωγές και πλήττονται τα τοπικά προϊόντα.
- Να λειτουργούν αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Δημόσια δωρεάν υγεία.