Πέμπτη , 24 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συναντήσεις και συσκέψεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο

Συναντήσεις και συσκέψεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο

Σε συνέχεια  της αδελφοποίησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με το Επιμελητήριο Αργυροκάστρου  που πραγματοποιήθηκε κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για θέματα Εμπορίου, Εξαγωγών και συνεργασιών των επιχειρήσεων  στο Αργυρόκαστρο στην οποία το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Δημήτριο Δημητρίου και τον ΓΓ Βασίλειο Βασιλείου.

 Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο  Υπουργός  Επικρατείας και προστασίας της επιχειρηματικότητας κ. EduardShalsi, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτριος Σαχαρίδης, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Δυρραχίου κ.AlbanIsteri , ο Εμπορικός  ακόλουθος  της Ελλάδας στην Αλβανία κ.Σαράντης Μοσχόβης, o πρώτος γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, η Εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης ελληνικών επιχειρήσεων Αλβανίας κα Εριφύλη Μπέρμπερη ενώ στην συνάντηση παρεβρέθηκαν ακόμη  η Αντιδήμαρχος Αργυροκάστρου κα Γιωρίντα Μούχο, ο εκπρόσωπος Ενέργειας(PPCAlbania ) κ.Denald George Tafani καθώς  Αλβανοί και Έλληνες επιχειρηματίες που επιχειρούν στη γείτονα χώρα.

 Της σύσκεψης προέδρευσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου κος Maksim Hoxha, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δημήτριο Δημητρίου καθώς και τον ΓΓ κ. Βασίλειο Βασιλείου σημείωσε, ότι μετά από πολύ καιρό διαφαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα των δυο χωρών μπορεί να κάνει πολλά βήματα μπροστά  και σε πολλά επίπεδα και η συμβολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων μπορεί να καθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και σχέση των επιχειρήσεων καθώς και την αναπτυξιακή προοπτική των δύο περιοχών αφού Ιωάννινα και Αργυρόκαστρο είναι δυο περιοχές που τις συνδέουν πάρα πολλά.

Ο Υπουργός Επικρατείας και προστασίας της Επιχειρηματικότητας κος  Eduard Shalsi αφού ανέλυσε το νέο στρατηγικό πλάνο του Υπουργείου και της Αλβανικής Κυβέρνησης σημείωσε, ότι είναι σημαντικό να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση πάντα στην εντατικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ευχαριστώντας αρχικά όλους τους  Έλληνες επιχειρηματίες που συμβάλουν στην οικονομία της Αλβανίας και ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας.

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κος Δημήτριος Δημητρίου τόνισε ότι  είναι σημαντική αυτή η συνάντηση η οποία καθυστέρησε λόγω της covid-19. Για εμάς είναι ψηλά στην ατζέντα τα θέματα εμπορικών  συνεργασιών των επιχειρήσεων της Ελλάδας με αυτές της Νοτίου Αλβανίας.

 Θα προχωρήσουμε όπως είχαμε συμφωνήσει σε κοινές δράσεις ξεκινώντας από τις εμπορικές εκθέσεις σε Αργυρόκαστρο και Ιωάννινα με συμμετοχή επιχειρήσεων από τις δυο χώρες ενώ το επόμενο διάστημα θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να υπάρξουν και κοινά Τουριστικά πακέτα με τη Ν.Αλβανία,  στο αίτημα των επιχειρήσεων στη Αλβανία για τις εκπαίδευση των εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα συνδράμουμε στην κατεύθυνση υλοποίησης κοινών προγραμμάτων τέλος ο κος Δημήτριου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και οι επιχειρήσεις στα Ιωάννινα και την Ήπειρο για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα το lobbying των επιχειρήσεων.

 Τις επόμενες ημέρες ο κος Δημητρίου σημείωσε, ότι θα αναλυθεί η λίστα όλων των αιτημάτων των επιχειρήσεων για να μπορέσει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να κάνει τις απαραίτητες  ενέργειες κυρίως στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, για να επιλυθούν σημαντικά θέματα τελωνειακής σύνδεσης που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα από και προς την Αλβανία καθώς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει από όλους για την ολοκλήρωση του έργου Ιωάννινα –Κακαβιά, έργο που θα δώσει στις δυο πλευρές την δυναμική που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους.

 

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...