Τετάρτη , 22 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την πορεία έργων στον νομό Ιωαννίνων

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την πορεία έργων στον νομό Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία σημαντικών για τον νομό Ιωαννίνων έργων της αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Ειδικότερα συζητήθηκε η πορεία του άξονα Γιάννενα-Κακαβιά, έργου που ήδη έχει ενταχθεί χρηματοδοτικά στο ΕΣΠΑ, και το οποίο, μετά την ήδη διεξαγόμενη μελετητική προετοιμασία, αναμένεται να δημοπρατηθεί στα τέλη του έτους.

Σχετικά με την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την Καλαμπάκα διά της γραμμής Καλαμπάκα-Γιάννενα-Ηγουμενίτσα, διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετωπίζει θετικά το έργο και ήδη εξετάζει τις προσφερόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών του.

Όσον αφορά, τέλος, στην ένταξη νέας αεροπορικής γραμμής Ιωάννινα-Ηράκλειο σε καθεστώς υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Τασούλα ότι η σχετική μελέτη σκοπιμότητος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε είκοσι ημέρες.  Εκτιμάται ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την ένταξή της σε διαδρομή υποκείμενη σε παροχή δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) δεδομένου ότι:

α) η γραμμή θα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη  της περιφέρειας που εξυπηρετεί ο αερολιμένας.

β) η διασύνδεση των δύο πόλεων με άλλα μεταφορικά μέσα, είναι ιδιαίτερα επαχθής για το επιβατικό κοινό.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων έδωσε τεκμηριωμένα στοιχεία και συνεργάσθηκε εποικοδομητικά με το Υπουργείο για την εκπόνηση της μελέτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την προβλεπόμενη διαδικασία για την ένταξη του δρομολογίου στις άγονες γραμμές έχει ως εξής:

–          Σε 20 ημέρες ολοκληρώνεται η Μελέτη Σκοπιμότητας.

–          Ακολουθεί η κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών, η κατάρτιση και έγκριση της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διενέργεια του διαγωνισμού, ο προσυμβατικός έλεγχος των συμβάσεων και υπογραφή τους.  Για την ολοκλήρωση του συνόλου των ενεργειών εκτιμάται ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 10 μηνών.

–          Συνεπώς εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, η έναρξη της νέας γραμμής παροχής ΥΔΥ Ιωάννινα-Ηράκλειο εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον Μάϊο του 2023.

Δείτε Επίσης

Εντοπίστηκαν σε μονή εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα που είχαν κλαπεί από μονές των Ιωαννίνων

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων επτά εκκλησιαστικές εικόνες ...