Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεργασία του Σταύρου Καλογιάννη με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Χρήστο Ντακαλέτση, για θέματα του Δήμου Δωδώνης και της Ηπείρου
All-focus

Συνεργασία του Σταύρου Καλογιάννη με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Χρήστο Ντακαλέτση, για θέματα του Δήμου Δωδώνης και της Ηπείρου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δωδώνης και Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Χρήστο Ντακαλέτση, είχε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης και συζήτησαν θέματα που αφορούν τον Δήμο Δωδώνης και την Ήπειρο γενικότερα. Συγκεκριμένα συζήτησαν:

  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιχθυοτροφείων στον Λούρο ποταμό και την ανάδειξη της κοιλάδας Λούρου

Για το θέμα που αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών πολλά ιχθυοτροφεία στον Λούρο, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε μακρά συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. και τη Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, κα Καλύβα. Δεδομένου ότι για τον Λούρο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2971/2001 περί «αιγιαλού και παραλίας», το Υπουργείο πρότεινε να γίνει τμηματική οριοθέτηση του ποταμού, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η τακτοποίηση των μονάδων, για να συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν.

Για το θέμα ο Στ. Καλογιάννης συνεργάστηκε επίσης με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, κ. Β. Μιχελάκη, με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου και με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυοτρόφων, κ. Ι. Βαγγέλη. Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης της κοιλάδας του Λούρου ποταμού που κινεί ο Δήμος Δωδώνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Ντακαλέτσης, δήλωσε ότι μπορεί να ενταχθεί η μελέτη τμηματικής οριοθέτησης του ποταμού, ώστε να προχωρήσει η οριστική λύση του θέματος.

Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αποκατάστασης και αξιοποίησης του τουριστικού περιπτέρου που βρίσκεται στη Βουλιάστα, στις πηγές Λούρου. Το ακίνητο παραμένει κλειστό για περισσότερο από δέκα χρόνια και έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Ο Δήμος έχει ζητήσει την παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ ΑΕ προκειμένου να το αξιοποιήσει. Ο Σταύρος Καλογιάννης θα συνεργαστεί για το θέμα με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, κ. Μπέζα.

Ο Χρήστος Ντακαλέτσης ενημέρωσε επίσης τον Σταύρο Καλογιάννη για τις ενέργειές του για επίλυση του προβλήματος κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων από κατοίκους διαφόρων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Δωδώνης. Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι θα συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος με τον Υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για κατεχόμενες εκτάσεις και το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο ωριμότητας.

  • Την ανάγκη απλοποίησης της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε σε δυσλειτουργίες του Ν. 4412/2016 περί «δημοσίων συμβάσεων και έργων», ο οποίος δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα στην υλοποίηση έργων και προμηθειών. Ο Σταύρος Καλογιάννης συνεργάζεται επί του θέματος με τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, κ. Δ. Παπαστεργίου, και το νομικό γραφείο του Υπ. Εσωτερικών, στην κατεύθυνση απλοποίησης των σχετικών διατάξεων και σύντμησης των προθεσμιών, ώστε οι ακολουθούμενες διαδικασίες να είναι αποτελεσματικότερες και λιγότερο χρονοβόρες.

Εκτός από τα προαναφερόμενα θέματα, οι Σταύρος Καλογιάννης και Χρήστος Ντακαλέτσης συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης των μεγάλων οδικών αξόνων της Ηπείρου και ειδικότερα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, καθώς και το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μετά από μία “χαμένη” πενταετία, έχουμε ισχυρή βούληση της σημερινής Κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δύο οδικά έργα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνω ότι σε επίπεδο Περιφέρειας έχουν γίνει εδώ και χρόνια όλεςοι απαιτούμενες ενέργειες και υπάρχει σήμερα ένας ολοκληρωμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων με προτεινόμενη ενιαία τιμολογιακή πολιτική, που έχει υιοθετηθεί από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους Φορείς πρέπει να είναι σταθερό, απαιτείται δε να ολοκληρωθούν και τεθούν σε λειτουργία όλα τα σχετικά έργα στην Περιφέρειά μας, προς όφελος των συμπολιτών και του περιβάλλοντος».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...