Σάββατο , 26 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Παραχωρούν την υπηρεσία καθαριότητας των Νοσοκομείων σε ιδιώτες

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Παραχωρούν την υπηρεσία καθαριότητας των Νοσοκομείων σε ιδιώτες

Με ΠΟΛΙΤΙΚΗ τους επιλογή, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ το 2012 παραχώρησαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Εργολάβους τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, καταργώντας  το σύνολο των Οργανικών Θέσεων (> 95%) των Υπηρεσιών από αυτά.

Μια από τις Εμβληματικές Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, ήταν το διώξιμο των Εργολάβων από τα Νοσοκομεία, αντικαθιστώντας τες με Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, απόφαση  πλήρως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, απορρίπτοντας οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής οι εργαζόμενοι (ΣΟΧ) απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς καθώς οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300€ μηνιαίως, ανθρώπινο ωράριο (μπήκε τέλος στα 10ώρα) με πληρωμένες υπερωρίες και Εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος- όφελος» που είναι η σημαία των τεχνοκρατών, το Δημόσιο αποδείχτηκε πιο οικονομικό και με περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πολιτών, καθώς σε πάνω από 70 Νοσοκομεία που υπογράφτηκαν συμβάσεις με τους εργαζόμενους, έμεινε παρακαταθήκη το όφελος > 70.000.000€/ έτος για το Δημόσιο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της. Το Σεπτέμβριο του 2019, άλλαξε το όριο (από 2 χρόνια σε 1) για τις ΣΟΧ. Και  παρά τις δεσμεύσεις του κ. Κοντοζαμάνη δεν επέκτεινε το θεσμικό  Πλαίσιο των Ατομικών Συμβάσεων.

Παρά την δέσμευση του Υπουργού Υγείας Κου Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση φέτος στη Βουλή ότι θα πρέπει οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να παρουσιάσουν Οικονομοτεχνικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το κόστος του Εργολάβου είναι μικρότερο για το Δημόσιο, από τους εργαζόμενους με συμβάσεις, η Διοίκηση του ΠΓΝΙ με την Αρ.22992 (23/9/22) απόφασή της προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του νοσοκομείου, πρoϋπoλoγισμoύ ….6.544.462,08 €.!!!!! Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών 31/10/2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 180 περίπου εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης με ατομικές συμβάσεις εργασίας που εργάζονται σήμερα στο ΠΓΝΙ απολύονται, αφού πρώτα έφεραν εις πέρας το βαρύ έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου στην περίοδο του Covid-19.

Η διασφάλιση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης και όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Tα ερωτήματα λοιπόν είναι αμείλικτα. Με ποιο επιχείρημα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, επανέρχονται οι εργολάβοι στα νοσοκομεία όταν αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερες σχέσεις εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους?  Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανανεώσει άμεσα τις συμβάσεις αυτές και να αποσύρει τον σχεδιασμό της για επιστροφή των «ημέτερων» εργολάβων στο ΕΣΥ μέσω αμφισβητούμενων διαγωνισμών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                           

Οργάνωση Μελών Υγείας

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...