Παρασκευή , 31 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Τ.Αβέρωφ- Σημαντικό βήμα στην πορεία της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ, η ένταξή της στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του ΥΠΠΟΑ

Τ.Αβέρωφ- Σημαντικό βήμα στην πορεία της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ, η ένταξή της στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του ΥΠΠΟΑ

 

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-  Την σημασία για το  κοινωφελές  ” ΙΔΡΥΜΑ Ευάγγελου Α.Αβέρωφ -Τοσίτσα” της ένταξης στον κατάλογο των αναγνωρισμένων ΜΟΥΣΕΙΩΝ  με πιστοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού , ανέδειξε η  Πρόεδρος  του Ιδρύματος ,Τατιάνα Αβέρωφ σε συνέντευξή της στην εκπομπή “ό,τι πεις  εσύ”(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. (Ηχητικό ΕΔΩ)

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος ,  ανέφερε ότι τελικά τηρήθηκε και η προϋπόθεση που απαιτούσε  την δημιουργία και λειτουργία υποδομών για ΑμΕΑ και κινητικά προβλήματα, για την πιστοποίηση , έργο που ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω υψομετρικών διαφορών του κτιρίου της Πινακοθήκης σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, της απόστασης από το κέντρο του Μετσόβου , του χαρακτηρισμού  του κτιρίου ως παραδοσιακού οικισμού κ.λπ.Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο  σχετικός φάκελος για τον έλεγχο από το Υπουργείο περιείχε 42 ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν, με εκατοντάδες συνημμένα έγγραφα και πάρα πολλά άλλα στοιχεία.  Με την  πολύτιμη δωρεά  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν όλα τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής (αναβατόριο, εξωτερική και εσωτερική ράμπα, ανελκυστήρας, WC AμΕΑ), ώστε η Πινακοθήκη να μπορεί να υποδέχεται πλέον άτομα με αναπηρία .

Η Τατιάνα Αβέρωφ προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή της πορείας  της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ από την ίδρυσή  της έως  σήμερα, και μίλησε για την  μόνιμη  ΣΥΛΛΟΓΗ  που αποτελεί μια από τις τρεις καλύτερες σε όλη  την Ελλάδα, τις περιοδικές εκθέσεις, τον  θεσμό της Συνάντησης των Καλλιτεχνών, τα δημιουργικά εργαστήρια στα οποία καλλιτέχνες προβάλλουν το έργο τους .

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης και λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988. Περιέχει έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα και ανήκει στο ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου.

Η Μόνιμη Συλλογή

Κύριος άξονας αναφοράς στη λειτουργία της Πινακοθήκης είναι τα έργα της Μόνιμης Συλλογής, η οποία θεωρείται μία από τις πληρέστερες αυτής της περιόδου. Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα που συνέλεξε ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο της Πινακοθήκης. Σήμερα τα έργα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό και παρουσιάζονται σε μόνιμη και σε εναλλασσόμενες εκθέσεις.

Στόχος της μόνιμης έκθεσης είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς των τελευταίων δύο αιώνων και να έρθει σε επαφή με τις κυριότερες θεματικές κατηγορίες και τα γνωστότερα ρεύματα της Νεότερης Ελληνικής Ζωγραφικής. Στους τρεις ορόφους της Πινακοθήκης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα των Λύτρα, Γύζη, Τσόκου, Ράλλη, Ξυδιά, Πανταζή, Βολανάκη, Προσαλέντη, Αλταμούρα, Χατζή, Λεμπέση, Ιακωβίδη, Σαββίδη, Ροϊλού, Παρθένη, Μαλέα, Οικονόμου, Κογεβίνα, Βυζάντιου, Τσίγκου, Σπυρόπουλου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα.

Σε ειδική Αίθουσα Σχεδίων και Χαρακτικών εκτίθενται έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών της ίδιας περιόδου (Δωρεά Δημητρίου Τσάμη), ενώ δείγματα προβληματικού των τελευταίων δεκαετιών παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενη έκθεση στην Αίθουσα Σύγχρονων Καλλιτεχνών.

Περιοδικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις

Σημασία δίνεται επίσης στην οργάνωση περιοδικών εκθέσεων με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού. Εδώ δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν καινούργια ερεθίσματα και να μελετηθεί σε μεγαλύτερο βάθος ή έκταση ένας ειδικότερος τομέας της τέχνης. Οι εκθέσεις αυτές προγραμματίζονται μία ή δύο φορές το χρόνο και είναι θεματικές, αναδρομικές, ομαδικές ή άλλες ειδικότερου ενδιαφέροντος. Οι περιοδικές εκθέσεις συνδυάζονται συνήθως με συμπόσια, συνέδρια ή ημερίδες, καθώς και με συναυλίες, ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μεγάλο βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πλαισιώνουν τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, συμπληρώνοντας τη λειτουργία της Πινακοθήκης και το παιδευτικό της έργο. Το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί σε τακτική βάση για τα παιδιά της περιοχής, που συμμετέχουν δωρεάν, σε οργανωμένους κύκλους συναντήσεων, για να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να μάθουν τεχνικές και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη.

Εκδόσεις

Πλούσια είναι τέλος η εκδοτική δραστηριότητα της Πινακοθήκης που συμπληρώνει τη λειτουργία του μουσείου και τους εκάστοτε στόχους της. Οι εκδόσεις του μουσείου εμπίπτουν σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες: α) Βιβλία τέχνης, κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συμποσίων, β) εκπαιδευτικά – βιβλία, φυλλάδια, παιχνίδια, γ) κάρτες, αφίσες, βιντεοταινίες, και δ) έργα λογοτεχνικά και επιστημονικά του Ευαγγέλου Αβέρωφ.

Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, Μέτσοβο, Τ.Κ. 44200, Μέτσοβο (Νομός Ιωαννίνων). Τηλέφωνο: +30 26560 41210, +30 210 6778244 .ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.averoffmuseum.gr ===e-mail: [email protected]==

Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10.00 έως τις 16.00

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...