Πέμπτη , 16 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τα Γιάννενα συνεργάζονται.. Δωρεά οργάνων, δωρεά ζωής!

Τα Γιάννενα συνεργάζονται.. Δωρεά οργάνων, δωρεά ζωής!

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση βρίσκουν την πόλη των Ιωαννίνων να θέτει έναν υψηλό στόχο. Μέσα από την συνεργασία και την διοργάνωση σημαντικών επιστημονικών δράσεων να βρεθεί στην πρωτοπορία της δωρεάς οργάνων, που σημαίνει δωρεά ζωής!

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς θα αναπτυχθεί εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιουνίου στην αίθουσα ‘’Βασίλειος Πυρσινέλλας’’ στο Πνευματικό Κέντρο με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Την Οργανωτική Επιτροπή που συντονίζει τις δράσεις αποτελούν ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου, ο Καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Μήτσης, ο Καθηγητής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση, η Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Νένα Μουσαφίρη, ο Διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθανάσιος Κιτσάκος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελος Κωσταδήμας και ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ήδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο έχουν ξεκινήσει εκπομπές οι οποίες μεταδίδονται κάθε Τρίτη στις δώδεκα το μεσημέρι με σκοπό τον διάλογο με τους πολίτες για τη δωρεά οργάνων. Το πρόγραμμα συντονίζει ο Διευθυντής του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θανάσης Κιτσάκος.

Αφίσες τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ συνεχώς γίνεται σχετική ενημέρωση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Μία σειρά δράσεων θα αναπτυχθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενώ θα κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία Διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος για τις μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Η πόλη συνενώνει δυνάμεις, κινητοποιείται και θέτει έναν υψηλό στόχο αλλά και βαθιά ανθρώπινο. Να σώσει ζωές!

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης η πόλη μπορεί με τη βοήθεια του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας και του άξιου υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων μας και των φορέων της να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που αφορά στην επιβίωση χιλιάδων συνανθρώπων μας και πολλών συμπολιτών μας.

Η δωρεά οργάνων μπορεί όχι μόνο να αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας αλλά και να κρατήσει στη ζωή πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά, για παράδειγμα, με αιματολογικά νοσήματα.

Στην πατρίδα μας παρά τις προσπάθειες που έχουν διαχρονικά αναληφθεί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες μοσχευμάτων .

Η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη του Δήμου μας, για την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ επικεντρώθηκε στην δωρεά του μυελού των οστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τρεις στους δέκα ασθενείς με οξεία λευχαιμία θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, όμως η ζωή των υπολοίπων επτά εξαρτάται από τους εθελοντές δότες.

Κάθε χρόνο πάνω από 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση. Ωστόσο καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνονται οι συνθήκες μεταμόσχευσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς και σε μεγαλύτερη ηλικία θα παραπέμπονται για αλλογενή μεταμόσχευση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών ΜΟ. Η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με  120.000  δότες από τους οποίους – 115 βρέθηκαν συμβατοί δότες και έχουν δωρηθεί τα μοσχεύματά τους και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» με 70.000 δότες – από τους οποίους έχουν δωρηθεί 142 μοσχεύματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο πάνω από 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα από τη χώρα μας

«Με τη δράση του Δήμου Ιωαννιτών «Η πόλη γίνεται Δωρητής οργάνων» ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους Δημότες της πόλης μας να γίνουν δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε ένα συνάνθρωπο μας», τόνισε η κ. Χατζημιχαήλ.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θανάσης Κιτσάκος, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να μπει στον ευρωπαικό χάρτη δωρεάς οργάνων. Στο ΤΕΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει και λήψη γίνεται μόνο στις ΜΕΘ. Με κάποια μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των δωρητών θα διπλασιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κιτσάκος.

Αναφερόμενος στους λόγους που αποτρέπουν τους Έλληνες από την δωρεά οργάνων σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το πρώτο μέλημα κάθε γιατρού είναι να σώσει μια ζωή. Όταν αυτό είναι αδύνατο είναι κρίμα να χάνονται όργανα τα οποία θα επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να ζήσουν», κατέληξε.

Το Αστικό ΚΤΕΛ έρχεται αρωγός στην προσπάθεια που ξεκινά η πόλη.

«Η μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η ελπίδα για  ζωή.

Θέλω εδώ να σταθώ και να παρακαλέσω τον κάθε έναν προσωπικά να σκεφτεί την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μία συλλογική προσπάθεια για αυτήν την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς

Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα στον Δήμο σε αυτή του την πρωτοβουλία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει προβάλλοντας αυτή την προσπάθεια 

Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε ψηλά στην πόλη μας την ιδέα του εθελοντισμού, την ελπίδα για ζωή.

Να γίνει η πόλη μας μαζί με τους επιστήμονες που διαθέτει, σημείο αναφοράς για όλη την χώρα» ανέφερε ο κ. Μουστακλής.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...