Πέμπτη , 31 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Παϊσίου

Τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Παϊσίου

Tα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριαρχης κ.κ. Βαρθολομαιος το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκινητική είναι η προσέλευση του κόσμου.
Ο  Παναγιώτατος χοροστατεί στο Πανηγυρικό Εσπερινό επι τη μνήμη του Αγίου. Παρίσταται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καθώς και πλήθος Ιεραρχών και φορέων της περιοχής. Συγκινητική είναι η προσέλευση του κόσμου. Παρείσταται επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η τελετή ήταν προγραμματισμένη προ διετίας όμως τότε δεν κατέστη εφικτή λόγω των περιοριστικών μέτρων πανδημίας.

Δύο χρόνια μετά και με αφορμή την γιορτή του Αγίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στα Γιάννινα και αργά το απόγευμα της Δευτέρας έκανε τα θυρανοίξια.

Η εκκλησία του Αγίου Παϊσίου κατασκευάστηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Τα τμήματα του Ναού μεταφέρθηκαν έτοιμα από την Θεσσαλονίκη και συναρμολογήθηκαν σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων επέλεξε να αφιερώσει τον ναό σε έναν νεοφανή Άγιο ο οποίος πάτησε τα χώματα της περιοχής. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Παΐσιος μεγάλωσε στην Κόνιτσα όπου τιμάται τις μέρες αυτές με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Οι εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνωνς, αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο την ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Παναγιωτάτου.

Αγιασμός στις εγκαταστάσεις της πρώτυπης φάρμας στην Ιερά Μονή Βελάς

Νωρίς το μεσημέρι η Ιερά Μονή Βελλάς και οι εγκαταστάσεις της πρότυπης φάρμας που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων όπως και του τυροκομείου αποτέλεσαν τον τέταρτο κατασειρα σταθμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.  Βαρθολομαίου στα Ιωαννίνα.

Στη Μονή όπου μετά από πολλές δεκαετίες έλαβε τέλος η λειτουργία της εκκλησιαστικής Ακαδημίας, λειτουργούν τμήματα του Δημόσιου ΙΕΚ με κατευθύνσεις σχετικές με τον πρωτογενή τομέα.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το πρώτο κιόλας διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του για να αναβιώσουν οι χώροι του Μοναστηριού.

Σ’ αυτή βρήκε πολλούς συμμάχους και με σκληρή δουλειά η Ιερά Μονή Βελλάς αποκτά και πάλι ζωή.

Η σημαντική είδηση της μέρας είναι ότι το τυροκομείο που ιδρύθηκε απέκτησε πλέον άδεια παραγωγής και τα προιόντα πήραν κωδικό από τον ΕΦΕΤ και μπορούν πλέον να διατεθούν με επωνυμία στο εμπόριο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου ο οποίος μάλιστα παρέδωσε την σχετική άδεια στον Μητροπολίτη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από το έργο που γίνεται αλλά και από την πολυδιάστατη δραστηριότητα της Μητρόπολης.

Μάλιστα τόνισε ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της χώρας ενώ σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης δίνει καινούριο παλμό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του τυροκομείου και της Σχολής και φυσικά δοκίμασε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται από τους σπουδαστές των ΙΕΚ.

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...