Πέμπτη , 24 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Αθλητικά / Θερμή υποδοχή για τον χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων

Θερμή υποδοχή για τον χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων

Με κλαδιά ελιάς στεφάνωσε τον χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ενώ τον βράβευσε με το μετάλλιο της πόλης.

Τα Γιάννενα επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον μεγάλο νικητή του Τόκιο, μια υποδοχή που ξεκίνησε από το Πανηπειρωτικό Στάδιο και ολοκληρώθηκε με την μεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Στέφανος Ντούσκος έφτασε στην κεντρική πλατεία με στρατιωτικό τζιπ που διέθεσε η 8η Μεραρχία, συνοδευόμενος από μοτοσυκλετιστές της Ελληνικής Αστυνομίας και αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Ανάμεσα σε αυτούς που τον χειροκρότησαν ανεβαίνοντας στην εξέδρα ήταν οι παλιοί Ολυμπιονίκες του Ν.Ο.Ι. Τόνια Σβάιερ, Παναγιώτης Μηλιώτης, Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας.

Μαζί τους και η Αλεξάνδρα Τσιάβου, ολυμπιονίκης της κωπηλασίας από την Ηγουμενίτσα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε τους πανηγυρικούς τόνους και φυσικά το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εκατοντάδων κατοίκων της πόλης.

Παρόν κι αυτή τη φορά το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, πέρα από το στεφάνι ελιάς και το μετάλλιο της πόλης, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ήδη την διαδικασία για την αγορά και την δωρεά μιας βάρκας- σκιφ η οποία θα φέρει το όνομα του Στέφανου Ντούσκου.

Στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Κανένας λαός του αρχαίου κόσμου δεν καλλιέργησε και δεν αγάπησε με τόσο ιερό πάθος το αγωνιστικό πνεύμα και δεν του έδωσε τόσο βαθιά έννοια όσο οι Έλληνες. Οι λέξεις «άθλος», «αθλητής», που σήμερα τις χρησιμοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ελληνικές.

Κι εμείς υποδεχόμαστε σήμερα έναν σπουδαίο αθλητή που έχει κάνει έναν μεγάλο άθλο.

Γιατί άθλος είναι η συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα.

«Αγώνες αν λαχτάρησες, καρδιά να τραγουδήσεις, να μη ζητήσεις πιο λαμπρό από τον ήλιο άστρο που κατακλύζει ολημερίς τον έρημο, αιθέρα, ούτε κι αγώνα πιο τρανό για παίνεμα να ειπούμε, από έναν ύμνο Ολυμπιακό», κατά τον Πίνδαρο.

Διπλός και τριπλός άθλος είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Κι ακόμη μεγαλύτερος η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Στέφανε σε ευχαριστούμε!

Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε για πάντα…

Για όσα μας χάρισες, για όσα μας έκανες να αισθανθούμε, για την μεγάλη συγκίνηση και τη χαρά που την έχουμε τόση ανάγκη μετά από πολλούς μήνες δυσκολιών. Και ήρθες εσύ και με τη νίκη σου απλόχερα μοίρασες την ανακούφιση και τη χαρά σε όλη τη χώρα. Πολύ περισσότερο στην πόλη μας. Έδειξες και απέδειξες ότι και η ατομική προσπάθεια μαζί με την ατομική ικανοποίηση μπορεί να έχει ως στόχο και τη συλλογική χαρά και περηφάνεια. Ότι μπορείς να χαίρεσαι εσύ αλλά και να χαίρονται και οι άλλοι. Ότι η χαρά όταν μοιράζεται δεν διαιρείται και δεν ιδιωτικοποιείται. Αντίθετα πολλαπλασιάζεται.

Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε…

Γιατί ήρθε να δείξει ένα άλλο πρότυπο που η κοινωνία μας, οι νέοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Ήρθε να δείξει το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, της υπομονής, της επιμονής, του κόπου και της υπέρβασης των δυσκολιών. Τη νίκη και τη δικαίωση.

Κι για αυτό σε ευχαριστούμε!

Ο τίτλος του Ολυμπιονίκη είναι ο σπουδαιότερος. Ειδικά για τους Έλληνες καθώς φέρει πίσω του μία ιστορία αιώνων. Από τότε που τα τείχη των πόλεων έπεφταν για να υποδεχθούν τους νικητές που αποκτούσαν χαρακτηριστικά ημίθεων.

Σήμερα τα Γιάννενα είναι εδώ για να σε υποδεχθούν. Μία ελάχιστη τιμή για τα ονειρεμένα λεπτά που μας χάρισες. Ξέρουμε, φανταζόμαστε τους κόπους, τις θυσίες, τον πόνο και τις στιγμές που χάνεται το κουράγιο.. Αλλά κι αυτά τα νίκησες.

Νιώθουμε περήφανοι!

Μας έκανες υπερήφανους!

Η μεγάλη νίκη που έφερες στην Ελλάδα και στα Γιάννενα θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή.

Αφορμή για την πολιτεία να σταθεί δίπλα στον αθλητισμό, να απλώσει το χέρι της στους νέους που βρίσκονται στους αθλητικούς στίβους, να στηρίξει τα όνειρά τους.

Να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να δώσει την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να συνδράμει τους συλλόγους μέσα από τους οποίους βγαίνουν μεγάλα ταλέντα.

Να φροντίζει για την απρόσκοπτη προετοιμασία τους και να βοηθά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ξέρουμε ότι πίσω από την λάμψη του χρυσού μεταλλίου βρίσκονται πολλές δυσκολίες. Πίσω από κάθε μετάλλιο βρίσκονται πολλές θυσίες.

Για αυτό σε ευχαριστούμε διπλά!

Ανέβασες στην κορυφή του κόσμου τα Γιάννενα, μας έκανες περήφανους με την επίδοση και την ανεπανάληπτη επιτυχία.

Την επιτυχία που μας έβγαλε από τις δυσκολίες που βιώνουμε εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας. .

Θερμά συγχαρητήρια!

Οι αρχαίοι γκρέμιζαν τα τείχη των πόλεων για να υποδεχθούν τους Ολυμπιονίκες. Σήμερα γκρεμίσαμε τα τείχη της δύσκολης καθημερινότητας που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Οι αρχαίοι τιμούσαν τους Ολυμπιονίκες με κότινο… Το στεφάνι από κλαδιά ελιάς που ήταν η ύψιστη τιμή. Με κλαδιά ελιάς σε καλωσορίζουμε στην πόλη μας..

Σε ευχαριστούμε και σε συγχαίρουμε για το μεγάλο, το σπουδαίο, το μοναδικό και ευχόμαστε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια.

Σε ευγνωμονούμε για τη χαρά που μας έδωσες. Και χαρά μεγαλύτερη δεν υπάρχει από τη χαρά που μοιράζεται.»

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δώρισε στον Στέφανο Ντούσκο μία εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο νομίσματος της Αρχαίας Δωδώνης, που τόπου που γέννησε τα Νάια.

«Ο Στέφανος Ντούσκος είναι το παράδειγμα της Ελλάδας που μάχεται και έχει αξίες. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και πάνω από όλα στον Στέφανο που έδειξε το ευ αγωνίζεσθαι», ανέφερε.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ν.Ο.Ι. ΜΑΡΘΑΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΟΥ

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για τα Γιάννενα, για την Ήπειρο ολόκληρη, για τον αθλητισμό, καθώς υποδεχόμαστε όλοι μαζί στον τόπο του, έτσι όπως του πρέπει, τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, τον Στέφανο Ντούσκο.

Είναι αναμφισβήτητα μία μεγάλη ημέρα και για τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο που πήρε στις τάξεις του τον Στέφανο, τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της Κωπηλασίας, τον έκανε αθλητή και πρωταθλητή και του έδωσε όλα εκείνα τα εφόδια που τον βοήθησαν να ανοίξει τα φτερά του στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους και να φτάσει πριν λίγες μέρες στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας την ανώτατη επιτυχία που μπορεί να ονειρευτεί ένας αθλητής, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Εμείς όλοι στον Ναυτικό Όμιλο, διοίκηση, προπονητές, κωπηλάτες, η δεύτερη οικογένεια του Στέφανου, η αθλητική, νομίζω πως δικαιούμαστε σήμερα να είμαστε περήφανοι, χαρούμενοι και συγκινημένοι για το μεγάλο του κατόρθωμα, για το γεγονός ότι ένα δικό μας παιδί, ένας αθλητής που βγήκε από τα «σπλάχνα» του Ομίλου, έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα, όχι μόνο στη Γιαννιώτικη αλλά γενικότερα στην Ελληνική Κωπηλασία.

Το δικαιούνταν το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο ο Στέφανος. Πάλεψε σκληρά επί χρόνια, με όλες του τις δυνάμεις, με πείσμα, επιμονή και θέληση, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία και τους φορείς της για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Το μετάλλιο αυτό λοιπόν είναι αποκλειστικά δικό του. Του ανήκει εξ’ ολοκλήρου. Ανήκει σ’ αυτόν και στη σπουδαία οικογένειά του που στάθηκε δίπλα του σε όλη αυτή τη μακριά και δύσκολη διαδρομή, τη γεμάτη επιτυχίες, χαρές αλλά και πίκρες.

 Στέφανε, θέλω να ξέρεις ότι όλοι στον Ναυτικό Όμιλο είμαστε πολύ περήφανοι για σένα. Είναι τιμή μας να σε έχουμε στο δυναμικό μας, γιατί ήσουν, είσαι και θα συνεχίσεις να είσαι πρότυπο και παράδειγμα μίμησης για όλους τους αθλητές μας και για όλα εκείνα τα παιδιά που θα έρθουν μετά από σας στον Ν.Ο.Ι. και στην Κωπηλασία

Αυτό θέλουμε από σένα. Να τα εμπνέεις με την παρουσία σου, την αγωνιστικότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά σου!»

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ

«Αυτό το μετάλλιο ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην πόλη, ανήκει σε όλους σας» ανέφερε ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος αποθεώθηκε από εκατοντάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και έφερε αυτό το μετάλλιο στην Ελλάδα… Έβαλα όλη μου την ψυχή… Χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε τόσος κόσμος εδώ, είναι πολύ συγκινητικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Επόμενος στόχος είναι το 2024, στο Παρίσι. Τελείωσε ένας ολυμπιακός κύκλος και ανοίγει ένας νέος. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο», κατέληξε.

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...