Πέμπτη , 16 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Η θέση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Η θέση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Το γραφείο περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση που συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση αναφορικά με το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Το δίλημμα δεν είναι “πανδημία ή οικονομία”, εάν θα πεθάνουμε από κορωνοϊό ή από ανέχεια, αλλά το πώς θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Πρώτο, το βασικό όπλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις. Πρόκειται για μέτρο όχι μόνο αυταρχικό και καταπιεστικό αλλά και αναποτελεσματικό, καθώς όπου εφαρμόστηκε δεν είχε ουσιαστική επίδραση στον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα έρχεται να δικαιολογήσει την λογική της «ατομικής ευθύνης», η οποία σκοπίμως ξεχνά την κυβερνητική και κρατική ευθύνη. Συνεχίζει τη στοχοποίηση της νεολαίας και διαμορφώνει ένα αποστειρωμένο μοντέλο ζωής «δουλειά-μετακίνηση-σπίτι», άντε με μία στάση στο σούπερ μάρκετ και μετά «βίδωμα» στα ταϊσμένα από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ..

Δεύτερο, ενώ η κυβέρνηση παίρνει μέτρα δραστικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας αρνείται κατηγορηματικά να λάβει ανάλογα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και στους γιατρούς ειδικά δεν είναι μόνιμου προσωπικού. Ο αριθμός κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι πολύ κάτω των αναγκών. Η κατάσταση γίνεται πιο δραματική, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού σε προσωπικό νοσοκομείων Τα ίδια και στους χώρους εργασίας, που κανένας έλεγχος δεν υπάρχει για την τήρηση κανόνων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια (και ειδικά οι βιομηχανίες τροφίμων) να γίνονται θερμοκήπια του κορωνοϊού στα Γιάννενα. στην Άρτα και στη Πρέβεζα. Στα σχολεία συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν γίνονται τεστ. Η ιχνηλάτηση, βασικό μέτρο για τον έλεγχο και περιορισμό του ιού, έχει εγκαταλειφθεί. …

Τρίτο, εν μέσω πανδημίας και παρά τις εκκλήσεις για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό «όλοι μαζί», η κυβέρνηση προωθεί υπεραντιδραστικά σφαγιαστικά μέτρα, όπως το νέο έκτρωμα Βρούτση για εργασιακά και συνδικαλισμό, το πτωχευτικό, τις απαγορευμένες διαδηλώσεις κλπ. Είναι φανερό πως θέλουν να πιάσουν τον κόσμο στον ύπνο, παραλυμένο από την τρομολαγνεία για τον κορωνοϊό και κλεισμένο στο σπίτι του από τις απαγορεύσεις. Δεν θα τους περάσει… Ούτε να διανοηθούν πως μπορούν να απαγορευθούν κινητοποιήσεις λόγω πανδημίας!

Τέταρτο, το νέο κύμα της πανδημίας βαθαίνει δραματικά την ύφεση και οξύνει την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας. Για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του το κρίσιμο ζητούμενο είναι να προφυλαχθεί με κάθε μέσο η λειτουργία του συστήματος (γι’ αυτό άνοιξαν με εγκληματικό τρόπο τον τουρισμό) , να μην κερδίσει πόντους το κίνημα και η διεκδίκηση για δημόσιες υπηρεσίες (γι’ αυτό και η άρνηση στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις). Για το κεφάλαιο και η πανδημία είναι ευκαιρία (οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αύξησαν τον πλούτο τους 27% από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020) ενώ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι καταστροφή.

Καλούμε το  λαό  να μην τσιμπήσει στο δίλημμα που θέλει να φορέσει στην κοινωνία το αστικό κατεστημένο: ή με τον Τσιόδρα ή με τους αρνητές του κορωνοϊού. Ή με τις κυβερνήσεις ή με τους σκοταδιστές και τους ακροδεξιούς. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που όσο μετατρέπει την επιστήμη σε θεραπαινίδα της εξουσίας, τόσο θρέφει τον αντιδραστικό ανορθολογισμό.

Καλούμε σε λαϊκό  ξεσηκωμό για υγεία, εργασία και ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία, για να νικήσουμε την πανδημία ρίχνοντας τα βάρη στο κεφάλαιο, ανατρέποντας την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, αστικού μπλοκ εξουσίας.»

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...