Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / “Το Δωδεκαήμερο στην Ήπειρο” από τη “Μουσική Κερασιά”| Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 13.00

“Το Δωδεκαήμερο στην Ήπειρο” από τη “Μουσική Κερασιά”| Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 13.00

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη“*

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗ/ EVITA THEOCHARI

Με πολλή χαρά σας προσκαλώ στην αυριανή εορταστική “Μουσική Κερασιά” (Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 13.00 – 14.00) με θέμα συζήτησης “Το Δωδεκαήμερο στην Ήπειρο“. Συμπεριλαμβάνεται στο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών για τα Χριστούγεννα 2020 (Βλέπε εδώ)!

98, 7 ή dimotikoradiofono.gr

Ποιο είναι το νόημα της κυκλικής αντίληψης στις παραδοσιακές κοινωνίες;

Τι χαρακτηρίζει την περίοδο του Δωδεκαημέρου με βάση την ομοιοπαθητική – μαγική σκέψη των προβιομηχανικών κοινωνιών;

Ποια είναι η λειτουργία των τελετουργικών δρωμένων του Δωδεκαημέρου;

Ποια κάλαντα συναντούσαμε στο Κάστρο των Ιωαννίνων στα μέσα του 20ού αιώνα και ποια στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου;

Ποιος, πότε και γιατί δημιούργησε τα νεότερα κάλαντα της Ηπείρου “Ελάτε εδώ γειτόνισσες”;

Ποια ήταν τα έθιμα και οι τελετουργίες μετάβασης στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου στα μέσα του 20ού αιώνα και ποια από αυτά επιτελούνται σήμερα;

Πώς και πότε ξεκίνησαν τα γλέντια την περίοδο των Χριστουγέννων στην πόλη των Ιωαννίνων;

Πολλά τα θέματα ανάπτυξης, αλλά και συζήτησης στην αυριανή εκπομπή με πληθώρα συντοπιτών μας από διάφορα μέρη της Ηπείρου, φορέων της παράδοσης μέσω της τέχνης και της καθημερινής τους δράσης. Αναδεικνύεται η δύναμη των μαρτυριών για την ιστορία και τον πολιτισμό. Το πρωτογενές αυτό υλικό αναλύεται με βάση τη βιβλιογραφία.

Για χάρη της εκπομπής η Κομπανία Βέρδη θα παίξει και θα τραγουδήσει πολυφωνικά τα Κάλαντα της Ηπείρου «Ελάτε εδώ γειτόνισσες».

Στη συνέχεια, θα μας τα πουν κι άλλοι τα Κάλαντα των Παραμονών των γιορτών αυτών από διάφορα μέρη της Ηπείρου, στα ελληνικά και στα βλάχικα, καθώς και σε διάφορες εκδοχές, φωνητικά (μονοφωνικά και πολυφωνικά) και οργανικά, ανασύροντας ταυτόχρονα μνήμες από το παρελθόν, από τα μέσα του 20ού αιώνα, για τα κάλαντα, τις δοξασίες και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ήπειρο. Θα έρθουμε, έπειτα, στο σήμερα με τα έθιμα και τα δρώμενα, που συνεχίζονται μέσα από μετασχηματισμούς που αναπόφευκτα υφίστανται μέσα στο χρόνο, μαζί με νεότερα φαινόμενα – συνήθειες, που παρατηρούνται κατά το Δωδεκαήμερο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Για αυτό, επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τις κυρίες από το 4ο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, κα. Μάχη Θώμου από τα Μάρμαρα Ιωαννίνων, κα. Κατερίνα Βραχανίτη από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, κα. Σοφία Ιωακειμίδου (κάτοικο Ιωαννίνων) από τη Δράμα και κα. Ζωή Καπέτη από τη Μηλιά Μετσόβου, την κα. Βασιλική Παπαναστασίου από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, την κα. Μαρία Αποστόλου από τη Ζώριανη Χίνκας του Δήμου Ζίτσας και τον κο. Δημήτρη Ξαξίρη από την Τύρια Δωδώνης, τον κο. Γιώργο Μακρίδη, παλιό Καστρινό των Ιωαννίνων, τον κο. Τάκη Βλάχο παλιό Γιαννιώτη, τον κο. Βαγγέλη Φιλίππου από τη Χρυσαυγή Παραμυθιάς, την κα. Μαριλένα Τζαλονίκου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού, δασκάλα χορού και ερευνήτρια του πολιτισμού στην περιοχή του Μετσόβου, από το Μέτσοβο.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία διακεκριμένων καλλιτεχνων, της Κομπανίας Βέρδη (Κώστας Βέρδης στο κλαρίνο, Μιχάλης Βέρδης στο λαούτο, Στέφανος Βέρδης στο βιολί, Βαγγέλης Βέρδης στο ντέφι), του κου. Σάββα Σιάτρα, διαπρεπή ερμηνευτή του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου, από την Καρίτσα Ζίτσας, του κου. Δημήτρη Υφαντή, καταξιωμένου ερμηνευτή, μουσικού και τραγουδοποιού από τη Βροντισμένη Πωγωνίου, του. κου. Γρηγόρη Καψάλη, δεξιοτέχνη του κλαρίνου από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου και του κου. Γιώργο Διαμάντη, εξαίρετου κλαρινίστα από τα Πράμαντα Βορείων Τζουμέρκων.

Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 

13.00 με 14.00

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 & dimotikoradiofono.gr

Έρευνα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

* Οι φλογέρες στη φωτογραφία είναι χειροποίητες δημιουργίες του κου. Δημήτρη Ξαξίρη (Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό του αρχείο). Επίσης, οι τηγανίτες, τα σπάργανα του Χριστού, ετοιμάστηκαν, ψήθηκαν πάνω στην πλάκα και σερβιρίστηκαν από την κα. Μάχη Θώμου. Η φωτογραφία με την πλάκα πάνω στη φωτιά ανήκει στο αρχείο του Βασίλη Ράπτη, καθηγητή φυσικής αγωγής και αθλητισμού και ερευνητή των μουσικών και χορευτικών παραδόσεων του ελληνισμού. Η εικόνα εξωφύλλου είναι δημιουργία του Γρηγόρη Κουτρόπουλου, αρχιτέκτονα.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...