Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / Το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων γίνεται Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων γίνεται Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, το οποίο θα μετατραπεί σε Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

Σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ» υπέγραψαν τη σύμβαση για την έναρξη υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το έργο είναι το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι:

  • Αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας
  • Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου, με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων
  • Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχοντικού Πυρσινέλλα
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού
  • Φύτευση
  • Αναβάθμιση δικτύου φωτισμού
  • Εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού

Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για δύο ακόμη υποέργα, που αφορούν στην υπογειοποίηση των κάδων και στην προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων έξυπνης πόλης.

Πέρα από τον Δήμο Ιωαννιτών, στο συγκεκριμένο έργο εμπλέκεται και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Το Επιμελητήριο θα υλοποιήσει τις δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, στην αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, στη δημιουργία πλατφόρμας για την προώθηση των επιχειρήσεων και στη διοργάνωση δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη σύμβαση για ένα πολύ σημαντικό έργο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μία εμβληματική περιοχή των Ιωαννίνων. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καταλυτικά στην αλλαγή της εικόνας αυτής της περιοχής και πως θα αποτελέσει την αρχή για να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μωυσής Ελισάφ.

«Η πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η διαδικασία της δημοπράτησης ολοκληρώθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

«Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος… Στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας, που σημαίνει την αρχή για την εκτέλεση του έργου. Εντός του Μαΐου θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου και πιστεύουμε πως σε ένα χρόνο από την έναρξη η εικόνα στην περιοχή θα έχει αλλάξει», τόνισε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος.

Επιπροσθέτως, η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεχή συνεργασία με τον Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με το αποχετευτικό.

Δείτε Επίσης

Τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Δωδώνης λόγω καύσωνα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται, σύμφωνα με την ...