Κυριακή , 17 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Το ΠΑΜΕ Υγείας για την 2η φάση του κορονοϊού

Το ΠΑΜΕ Υγείας για την 2η φάση του κορονοϊού

Από: Χάρης Δάφλος–

Βρισκόμαστε πλέον σε νέα, 2η φάση αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ Υγείας. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό συνεχίζει, είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής προέλευση του ιού και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωση επιδημίας. Η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων και την Κυριακή 01/03   καταγράφηκαν  500 νέα κρούσματα και 5 νέοι θάνατοι.

Η 1η φάση βρήκε το ΠΓΝΙ και τις δομές υγείας του νομού υποστελεχωμένες, σε κατάσταση μεγάλης εντατικοποίησης των υγειονομικών. Χωρίς επαρκή εξοπλισμό προστασίας (γάντια, μάσκες), χωρίς γιατρό εργασίας, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς σοβαρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και εκτός ΒΑΕ.

Εδώ και ένα μήνα,  από την στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού, στην χώρα μας ακούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τα παπαγαλάκια της, να μιλάνε για θωρακισμένη χώρα και θωρακισμένο σύστημα υγείας .  Η αλήθεια όμως είναι ότι η ανετοιμότητα του συστήματος υγείας λόγω βαριάς  υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και η αδυναμία εφαρμογής ενός υποτυπώδους σοβαρού σχεδίου, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών. Αυτές αντανακλούν τον θυμό των χιλιάδων, εξαντλημένων υγειονομικών για την κοροϊδία από μεριάς της κυβέρνησης και των διοικήσεων.  Κορωνίδα της κοροϊδίας αποτέλεσε η προκήρυξη 200 θέσεων, πανελλαδικά, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, με τρίμηνες συμβάσεις, με μπλοκάκι για τα 20 νοσοκομεία αναφοράς!!!

Βέβαια, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στο σύλλογο εργαζομένων του ΠΓΝΙ , όπως και του Γ.Ν. Χ/κώστα, τηρεί την εγκληματική σιωπή του, για να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΦΑΣΗΣ: ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΓΝΙ – Η ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ

Το ΠΓΝΙ τα τελευταία 4 χρόνια αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ειδικά μετά και το άνοιγμα του 4ου κτιρίου, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάλογη χρηματοδότηση, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  έφτασε το 2020 στην 1η θέση πανελλαδικά σε αριθμό εξυπηρετούμενων ασθενών. Στο πλαίσιο της λογικής ανάπτυξης λειτουργιών, με το μικρότερο κόστος και την μεγαλύτερη δυνατότητα προσέλκυσης πελατών, καμιά διοίκηση δεν έβαλε σε προτεραιότητα την στελέχωση και λειτουργία της μονάδας λοιμωδών . Η μονάδα μετατράπηκε σε αποθήκες και εφημερία ιατρών, αντί να λειτουργήσει για τα λοιμώδη νοσήματα όπως φυματίωση, μηνιγγίτιδα, AIDS, με σταθερό, εκπαιδευμένο προσωπικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει την νέα κρίση.

Στην 1η φάση, η εσπευσμένη λειτουργία της μονάδας λοιμωδών, με τεχνικά προβλήματα, με εκ περιτροπής νοσηλευτικό προσωπικό και βιαστική εκπαίδευση, από άλλες υποστελεχωμένες κλινικές, ανέδειξε την γύμνια του ΠΓΝΙ. Οι υπηρετούντες παθολόγοι που επαρκούν οριακά για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες,τώρα επιφορτίζονται και με την μονάδα λοιμωδών. Οι τεχνολόγοι δεν επαρκούν για να βρίσκονται δύο από αυτούς σε ετοιμότητα για ακτινογραφίες στο χώρο της μονάδας, οι εργαστηριακοί γιατροί και προσωπικό δεν φτάνουν για να συστήσουν εργαστήριο ταυτοποίησης των νέων κρουσμάτων για να αποφευχθεί η μεταφορά στην Αθήνα και για το νέο προσωπικό καθαριότητας έγινε εμφανής ο μικρός αριθμός και η ελλειπής εκπαίδευσή του

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ 1ο ΒΑΘΜΙΑΣ και 2ο ΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην 1η  φάση, οι απαξιωμένες λόγω μικρής επιχειρηματικής απόδοσης, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στον νομό Ιωαννίνων, δεν μπόρεσαν να παίξουν τον ρόλο τους που είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και η υποδοχή ασθενών με συμπτώματα ώστε ναπαραπέμπονται μόνο τα επιπλεγμένα περιστατικά στα νοσοκομεία. Η υποστελέχωση και η ανεπάρκεια εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας , οδηγεί τους ασθενείς με συμπτώματα προς διερεύνηση, στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.  

Το επίσης βαριά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο Γ.Ν. Χ/κώστα, έχει στην είσοδο του για την διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων, προσωπικό μόνο από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και εδώ και 3 εβδομάδες η θέρμανση σταματά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ!!!  Οι υποστελεχωμένοι σε υπηρεσίες υγείας νομοί της Ηπείρου παραπέμπουν μαζικά περιστατικά στο ΠΓΝΙ. Το 50% των εξυπηρετούμενων του ΠΓΝΙ το αποτελούνε ασθενείς εκτός νομού Ιωαννίνων.

Στην 2η φάση ο σχεδιασμός του ΠΓΝΙ, για αντιμετώπιση περισσοτέρων κρουσμάτων στα ΤΕΠ και στην μονάδα λοιμωδών η οποία μπορεί να κορεστεί γρήγορα , η  νοσηλεία  σε νέα κρεβάτια  ΜΕΘ με το άνοιγμα  της ΜΑΦ στο 4ο κτίριο,  η  προετοιμασία χειρουργικής αίθουσας με κατάλληλες συνθήκες μη διασποράς του ιού αλλά και η προετοιμασία χώρου μαζικής καραντίνας ύποπτων κρουσμάτων εκτός της μονάδας λοιμωδών, απαιτεί μεγάλο αριθμό νέου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κατά την πολύ χλιαρή εκτίμηση της Διοίκησης του ΠΓΝΙ, μόνο για νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζονται τουλάχιστον 40 νέοι εργαζόμενοι, όταν ο ΕΟΔΥ στην προκήρυξη-κοροϊδία για 3μηνα μπλοκάκια προβλέπει για το ΠΓΝΙ 6 νοσηλευτές!!!!

ΤΩΡΑ- ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

Στην 2η  φάση που εισερχόμαστε πρέπει να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα να αυξηθεί απότομα ο αριθμός των ασθενών που θα νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές. Λόγω της επιθετικής μετάδοσης του κοροναϊού οπότε και της πιθανότητας μαζικής ταυτόχρονης νόσησης, τα ποσοστά που αναφέρει ο ΠΟΥ : 14% σοβαρή νόσος όπως πνευμονία και  5% πολύ σοβαρή νόσος όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ, αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, όσο αυξάνεται η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό. Σε αυτήν την 2η  φάση όλες οι δομές υγείας με επίκεντρο τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούνε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι το υπάρχων προσωπικό δεν θα νοσήσει. Διότι αν έχουμε ταυτόχρονη, μαζική νόσηση προσωπικού καθώς το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών φτάνει το  30%,  τότε το σύστημα θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού του ΠΓΝΙ και του Γ.Ν. Χ/κώστα είναι τα 50 έτη, λόγω της χρόνιας αναστολής προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού, με πολλούς συναδέλφους να έχουν αποδεδειγμένα χρόνια νοσήματα. Ο κίνδυνος απότομων μεγάλων προβλημάτων επάρκειας του προσωπικού είναι προ των πυλών, εάν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού.

Στην 2η φάση τα μέτρα προφύλαξης του συνόλου του προσωπικού είναι επειγόντως αναγκαία. Προς το παρών, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξης υλικού (μάσκες, γάντια) από  εταιρίες,  ενώ στην Λέσβο έκανε επίταξη ιδιωτικών περιουσιών για την δημιουργία κέντρων φυλακών για τους πρόσφυγες!!!! Τις στολές του το προσωπικό τις πλένει στο σπίτι του, ενώ υπάρχουν τα νέα, πολυδιαφημισμένα πλυντήρια, τα οποίας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙ υγειονομικοί και τα σωματεία τους, συσπειρώνοντας και τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις,  γενναία χρηματοδότηση και λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε μόνιμη βάση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να βγούνε συμπεράσματα για τους κινδύνους παραπέρα μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, διότι αυτός ο δρόμος μας οδήγησε στην παρούσα κατάσταση. Η σχεδιαζόμενη είσοδος ιδιωτών και ασφαλιστικών εταιριών, η μετατροπή των ασθενών σε πελάτες και η παραπέρα χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών για τους υγειονομικούς είναι οι κίνδυνοι του άμεσου μέλλοντος. Άλλωστε ενδεικτικό της επιθετικότητάς κυβέρνησης και ΕΕ,  είναι το γεγονός, ότι με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο μας εξόρισαν οριστικά από τα Βαρέα και Ανθυγειινά Επαγγέλματα ..   

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Δείτε Επίσης

Ενημέρωση για πανδημία, απορρίμματα και σχολεία του Δημάρχου Μ. Ελισάφ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ...