Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στο «βαθύ κόκκινο» Γιάννενα και Μέτσοβο από αύριο Σάββατο 13 Μαρτίου – Δεν αλλάζει κάτι για τους υπόλοιπους δήμους του Νομού Ιωαννίνων

Στο «βαθύ κόκκινο» Γιάννενα και Μέτσοβο από αύριο Σάββατο 13 Μαρτίου – Δεν αλλάζει κάτι για τους υπόλοιπους δήμους του Νομού Ιωαννίνων

Την ένταξη των Δήμων Ιωαννιτών και Μετσόβου, όχι όμως και των υπόλοιπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, στην κατηγορία των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου (βαθύ κόκκινο), από αύριο Σάββατο, 13 Μαρτίου, στις 6:00 τα ξημερώματα και μέχρι Δευτέρα 22 Μαρτίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την επιδημιολογική κατάσταση -όσον αφορά τον κορωνοϊό- στην Ήπειρο. Σημειωτέον ότι στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει -μέχρι νεωτέρας- ο Δήμος Ζίτσας, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς υψηλής επικινδυνότητας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Παραμένουν επίσης σε καθεστώς αυστηρού lockdown οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας.

2405 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι, 521 διασωληνωμένοι πανελλαδικά – 35 νέα κρούσματα στην Ήπειρο, 18 στο Νομό Ιωαννίνων

Αναλυτικά, τα 35 νέα κρούσματα στην Ήπειρο -ανά περιφερειακή ενότητα- κατανέμονται ως εξής:

4 στην Π.Ε. Άρτας

6 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

18 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 στην Π.Ε. Πρέβεζας

Τι ισχύει για Δήμους και Περιφερειακές Ενότητες σε «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιφέρει το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, το ωράριο κυκλοφορίας μειώνεται κατά δύο ώρες και -συγκεκριμένα- η απαγόρευση ισχύει από τις 7:00 το απόγευμα αντί για τις 9:00 μ.μ.

Αυτό, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες περιοχές, σημαίνει μείωση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που θα κλείνουν μισή με μία ώρα πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή στις 6:00 με 6:30 με το απόγευμα.

Η αγορά «κατεβάζει ρολά» και πάλι, καθώς τα καταστήματα δε λειτουργούν ούτε με την μέθοδο click away και click inside, ενώ κλείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσιών υγιεινής κ.τ.λ.

Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Τηλεκπαίδευση παντού: Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 29 Μαρτίου πανελλαδικά

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων ολόκληρης της επικράτειας, ανεξαρτήτως ζώνης αυξημένου ή πολύ αυξημένου κινδύνου, σταματούν τη διά ζώσης λειτουργία, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την Κυβέρνηση, μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται διά ζώσης.

Χαρταετό πετάμε την Καθαρά Δευτέρα; Ναι, αλλά με ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι μετακινήσεις και κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα συνεχιστούν με τη διαδικασία αποστολής sms στο 13033.

«Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. από την κατοικία και φυσικά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποφυγής κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με κωδικό 6 εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. από την κατοικία τους, όμως, μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ η μετακίνηση εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. από την κατοικία ισχύει και για τους κωδικούς 2 (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων) και 3 (τράπεζες, ΑΤΜ).

Τέλος, υπενθυμίζεται πως για την χρήση του κωδικού 4 (παροχή βοήθειας), οι αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...