Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ / «Ξεπούλημα» η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» από τη CVC, σύμφωνα με την ΑΡ.Π.Η.

«Ξεπούλημα» η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» από τη CVC, σύμφωνα με την ΑΡ.Π.Η.

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή κίνηση Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, σχετικά με την πρόσφατη εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» από τη CVC:

«Μπόχα και δυσοσμία…  

Η «ΔΩΔΩΝΗ» η πρώην κρατικοσυνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, το στολίδι της Ηπείρου, μετά το ξεπούλημά της, γίνεται κομμάτι του πολυεθνικού  κεφαλαίου «για το καλό  των παραγωγών και του τόπου».

Εν μέσω πανδημίας πραγματοποιείται μια ταχύτατη διείσδυση στον αγροτοδιατροφικό τομέα (και όχι μόνο) του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά του αναγκαίου πλειοψηφικού  πακέτου της «ΔΩΔΩΝΗ» από τη CVC, η οποία ελέγχει και άλλες επιχειρήσεις (ΔΕΛΤΑ, ΚΟΛΙΟΣ κ.ά.)

Με την εξαγορά αυτή η «ΔΩΔΩΝΗ» γίνεται κομμάτι Πολυεθνικού Πολυκλαδικού Μονοπωλίου. Τα Πολυκλαδικά Πολυεθνικά Μονοπώλια  ληστεύουν την εργατική δύναμη, καταστρέφουν το περιβάλλον,  υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των τροφίμων (στο όνομα της πράσινης οικονομίας!!!) και καταστρέφουν τα μεσαία στρώματα, έχοντας στο τιμόνι τους την ακόρεστη δίψα για κέρδος και πλήρη ηγεμονία.

Με την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗ πριν 9 χρόνια» συγκέντρωσαν την παραγωγή σε ακόμη λιγότερα χέρια. Η πολιτική συγκεντροποίησης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής οδήγησε στο ξεκλήρισμα μεγάλο αριθμό  φτωχομικρομεσαίων κτηνοτρόφων σε όλη την Ήπειρο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ (λάτρης αυτής της πολιτικής) συνέχισε με πιο εντατικούς  ρυθμούς την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Από κοντά και η περιφερειακή διοίκηση Καχριμάνη, που έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι της για να υποταχθούν τα πάντα στην αδηφάγο αγορά (στο όνομα της «ανάπτυξης» πάντα…)  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε που διανοήθηκε να ακουμπήσει το μνημονιακό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο χρησιμοποιεί η σημερινή κυβέρνηση παντού, ενώ υποτίθεται ότι θα άνοιγε τον φάκελο «ΔΩΔΩΝΗ»…

Οι πολυεθνικές, σε πλήρη συνεργασία με τα κυρίαρχα στρώματα του ντόπιου κεφαλαίου, την Ε.Ε. και όλο το ευρωενωσιακό αστικό μπλοκ της χώρας, για να ανανεώσουν την κερδοφορία και την κυριαρχία τους, ξευτιλίζουν την εργασία και καταστρέφουν τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Οι φωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να αγωνιστούν για  κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, για μείωση του κόστους παραγωγής,  για κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»,   για ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, για δημόσια δωρεάν υγεία – παιδεία και για χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη για τη δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων δημοκρατικών παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας, ενιαίου δημόσιου Φορέα Τροφίμων, με επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων – ζωοτροφών – σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια.

Ένας αγώνας σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Με πρόγραμμα αιτημάτων, που οδηγεί σε ρήξη με την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε., ενταγμένο στην πάλη για την αποδέσμευση από αυτήν.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...