Κυριακή , 12 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Xρηματοδότηση των μελετών και των έργων αποκατάστασης των Ιερών Ναών Κάτω Πεδινών

Xρηματοδότηση των μελετών και των έργων αποκατάστασης των Ιερών Ναών Κάτω Πεδινών

Το θέμα της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των δύο Ιερών Ναών, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Αθανασίου στα Κάτω Πεδινά, που είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση (υπ’ αρ. πρωτ. 2156/2022) προς το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο των Κάτω Πεδινών κ. Ευ. Γκίκα.

Η αρμόδια Υπουργός κα Λ. Μενδώνη δίνει θετική απάντηση στον Σταύρο Καλογιάννη, καθώς στην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο Ναοί έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης 2022 για τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων αποκατάστασής τους.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή της η Υπουργός αναφέρει:

«Ο Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κάτω Πεδινών του Δήμου Ζαγορίου, υπέστησαν βλάβες κατά τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016. Τα επόμενα δύο έτη, η Εφορεία και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προχώρησαν σε καταγραφή των βλαβών και την σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και, εν συνεχεία, στην εκτέλεση επειγουσών στερεωτικών εργασιών, με υποστυλώσεις και περιδέσεις των επικίνδυνων τμημάτων των ναών. Σε συνέχεια των ανωτέρω, για την πλήρη διασφάλιση των μνημείων και την ασφαλή λειτουργία τους έχουν δρομολογηθεί ολοκληρωμένα έργα στερέωσης και αποκατάστασής τους. 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2022 του ΥΠΠΟΑ, έργο για την πλήρη αποκατάσταση του τρούλου του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, βάσει εγκεκριμένης Τεχνικής Έκθεσης, η οποία συντάχθηκε με μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπή του ναού (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΙΩΑ/482945/319525/4844/2017 Απόφαση της ΕΦΑ Ιωαννίνων). 

Αναφορικά με τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2022 η εκπόνηση της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης, προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και υλοποίηση έργου αποκατάστασης του ναού».

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...