Κυριακή , 10 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς

Ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς

Ανάγκη και δικαίωμα η Προσχολική Αγωγή

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Νηπιαγωγεία της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς αναδεικνύονται  με τον πλέον δραματικό τρόπο  στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής οι συνέπειες της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των,  ΕΕ –  ΟΟΣΑ – κυβερνήσεων στην Παιδεία. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όξυνε παραπέρα τα χρόνια  προβλήματα,  με την απόφασή της να προχωρήσει στην νομοθέτηση  και εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής – κάτι που βέβαια αποτελούσε χρόνιο λαϊκό αίτημα –  χωρίς όμως να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τη χρηματοδότηση και  την εξασφάλιση των απαραίτητων για τα νηπιαγωγεία υποδομών, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα ίδια και χειρότερα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλλει κανένα μέτρο στήριξης, αλλά προσανατολίζεται στην αναστολή της υποχρεωτικότητας σε δήμους που δεν έχουν πού να στεγάσουν όλα τα νήπια και τα προνήπια (!), στη λογική δηλαδή του «πονάει δόντι – κόβει κεφάλι»… Δηλαδή, αντί να δώσει άμεσες λύσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα, προσανατολίζεται  να προχωρήσει στην αναστολή ενός μέτρου που είναι υπερώριμο για την εποχή μας.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή  κυβέρνηση, με τη  θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής, αντί να λύσουν – ως όφειλαν – ένα λαϊκό πρόβλημα, μετατρέπουν την «ευχή» σε «κατάρα» οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστα μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με ευθύνη τους, οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς πρόχειρες και αντιπαιδαγωγικές (αίθουσες σε Δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, προκάτ σε προαύλια  ακόμα και …Λυκείων, παραρτήματα νηπιαγωγείων, μετακινήσεις νηπίων μακριά από τον τόπο κατοικία κ.ά.). Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε νηπιαγωγείου και όχι μόνο. Έτσι, όχι απλά υπονομεύουν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής , που υποτίθεται ότι θα εφάρμοζαν, αλλά ανοίγουν την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους ώστε η προσχολική αγωγή να λειτουργεί με ανταποδοτικά κριτήρια (βλ. τροφεία παιδικών σταθμών, voucher κλπ).

Οξυμένα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου μεσοκαλόκαιρο και με τα σχολεία κλειστά, διαπιστώνεται ότι τα νήπια ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, (7ο – 28ο  κ.ά Νηπ/γεία), δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν «εκτός» του νηπιαγωγείου εγγραφής τους (δηλαδή του νηπιαγωγείου της γειτονιάς τους) και οι γονείς τους θα υποχρεωθούν να τα μετακινούν καθημερινά από το Σεπτέμβρη αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νήπια, στην πιο τρυφερή τους ηλικία μετατρέπονται σε «αποσκευές» και στοιβάζονται …όπου χωράνε. Το νηπιαγωγείο, από χώρος χαράς, μάθησης και δημιουργίας  μετατρέπεται σε χώρος  συνωστισμού με σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια και –κυρίως- στον ψυχισμό των παιδιών.

Ιδιαίτερα μας απασχολούν  και μας εξοργίζουν οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής  σχετικά με το 1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων που στεγάζεται στο χώρο της Παπαζογλείου Σχολής. Αφού πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασής του,  σήμερα και με το «πιστόλι στον κρόταφο» απαιτούν από γονείς και εκπαιδευτικούς ν’ αποδεχτούν απαράδεκτες-αντιπαιδαγωγικές λύσεις, όπως η μεταστέγαση των νηπίων σε χώρους «κλουβιά» του 1ου Δημοτικού Σχολείου ή σε διασπορά τους σε νηπιαγωγεία της πόλης που έχουν κενά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα χιλιάδες ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ. Για ακόμη μία ακόμα χρονιά, πολλοί από τους εργαζόμενους που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι υποχρεωμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι “κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών”. Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε., που σημαίνει ότι η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε “parking” παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία τους.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, σωματεία γονείς και εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους της Προσχολικής Αγωγής πρέπει να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Για μας τους εργαζόμενους η Προσχολική Αγωγή και η Εκπαίδευση που δίνεται στα παιδιά μας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – γιατί είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο –  να παρέχεται με την οπτική που τη βλέπανε οι μεγάλοι παιδαγωγοί όταν διατύπωναν τον παρακάτω ορισμό: «η παιδική ηλικία, η σπουδαιότερη περίοδος της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι προετοιμασία για τη μελλοντική ζωή, είναι πραγματική, φωτεινή, πρωτότυπη, ανεπανάληπτη ζωή. Και απ’ το πώς πέρασε την παιδική ηλικία, απ’ το ποιος το κρατούσε από το χέρι στα παιδικά χρόνια, από το τι μπήκε στο μυαλό και στην καρδιά του απ’ το περιβάλλον, απ’ αυτό εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό, τι άνθρωπος θα γίνει το σημερινό παιδάκι».

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε ΣΗΜΕΡΑ και όχι όποτε είναι «δημοσιονομικά  εφικτό»,  να έχουν όλα τα παιδιά – από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο – θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher και τροφεία. Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο χώρο. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών, σίτιση για όλα τα παιδιά μέσα στις δομές, με το αναγκαίο προσωπικό. Και φυσικά ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του υπουργείο Παιδείας.

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments