Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Θ. Μπέγκας: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη Λίμνη, συνεχίζουμε να θέλουμε το Προεδρικό Διάταγμα»

Θ. Μπέγκας: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη Λίμνη, συνεχίζουμε να θέλουμε το Προεδρικό Διάταγμα»

Στην εκδήλωση διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελου, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Αρχικά, χαιρέτισε τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για τροποποίηση ορισμένων προβλέψεων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των παρατηρήσεων που έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία του για την μέθοδο που επέλεξε να προωθήσει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, καταθέτοντάς το δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

«Φοβόμαστε ότι με μια πιθανή προσφυγή όλο το εγχείρημα μπορεί να καταπέσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια επέμεινε ότι, εκτός από την περιοχή του Μάτσικα, Τοπικό Χωρικό Σχέδιο απαιτείται και για τις περιοχές Ανατολής – Βρυσούλας – Βοτανικού, ενώ σημείωσε πως οι περιοχές Κοσμηράς και Αμπελειάς πρέπει να ενταχτούν στη Γ1’ ζώνη προστασίας, από τη Β4’ που προβλέπει το σχέδιο Π.Δ., έχοντας έτσι πιο ήπιες απαγορεύσεις.

Τέλος, ζήτησε να υπάρχει μεταβατική περίοδος ισχύος των αδειοδοτήσεων κι όχι απαγορεύσεις, στην περιοχή του Μάτσικα μέχρι την κύρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ενώ έθεσε και το ζήτημα της εκπροσώπησης του Δήμου στον Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.

«Η απουσία του Δήμου Ιωαννιτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ανεξάρτητα με το πως έγινε, δημιουργεί σημαντικά τεχνικά και ουσιαστικά κενά.

Είναι πλήρως ανακόλουθη με τη στρατηγική συγκρότησης του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών, όπως συνεχίζεται με τον Κλεισθένη,και οι οποίες διοικητικά και χωρικά καθιστούν το Δήμο Ιωαννιτών ως τον μοναδικό περικλείοντα Δήμο της Αστικής Λίμνης Παμβώτιδας.

Τονίζω για ακόμη μια φορά, ότι οι αποφάσεις για μείζονα ζητήματα όπως το ΠΔ της Παμβώτιδας θα πρέπει να είναι προϊόν ειλικρινών συνεργασιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, την ίδια στιγμή που κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την προστασία της, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ αλλά και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί περιμετρικά της Παμβώτιδας η Δημοτική Αρχή.

Συνάντηση με τον Σ. Φάμελο

Πριν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του, στο Δημαρχείο.

Στη συνάντηση, το παρών έδωσαν οι βουλευτές, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης.

Σε αυτή τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος με πιο βασικά την ετοιμότητα του Δήμου για υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, όποτε αυτές κι αν έρθουν, σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τη συνδρομή του Υπουργείου στην πιο άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης του Πάρκου Πυρσινέλλα, ώστε να προωθηθεί άμεσα το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίησή του.

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments